Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny plan ska klara sommaren

Inför sommaren har Jämtlands läns landsting utvecklat planen för att klara bemanningen på sjukhuset. Strategin innehåller flera nya inslag.

Trycket på Östersunds sjukhus var mycket hårt i somras, i synnerhet på medicin och på kirurgen. En ökad arbetsbelastning på flera avdelningar i kombination med brist på sjuksköterskor gjorde situationen ytterst besvärlig.

Precis som inför förra sommaren är utgångsläget bekymmersamt när det gäller att rekrytera sjuksköterskor. Prognosen som landstinget jobbar efter visar att cirka 35 av de 50 sjuksköterskestudenter som påbörjade utbildningen vid Mittuniversitetet i Östersund för tre år sedan tar sin examen nu i januari. I juni beräknas endast cirka 25 studenter bli klara med studierna. "Detta kommer att få stora konsekvenser för Jämtlands läns landstings möjligheter att kunna rekrytera sjuksköterskor till sommaren", står det i landstingets handlingsplan.

Trots rekryteringssvårigheterna har landstinget som ambition att överbemanna inför sommaren för att skapa en marginal så att verksamheten inte blir lika sårbar som tidigare.

Anni Åsén, personalstrateg, berättar att landstinget även kommer att rekrytera personal inför sommaren som inte behöver ha hälso- och sjukvårdsutbildning. Tanken är att de ska sköta transporter, städ, sängtvätt och kökssysslor, som vårdpersonalen i dag ägnar en del av sin arbetstid åt.

– Vi har gjort ett grovt överslag och kommit fram till att det behövs 1-1,5 befattning per vårdavdelning för det här. Vi gör det för att avlasta hälso- och sjukvårdspersonalen, för att frigöra så mycket tid som möjligt för själva vården, säger Anni Åsén.

Precis som inför förra sommaren kommer personalen att erbjudas "sommarpaket", som innebär att den som tar ut sin ledighet utanför den ordinarie semesterperioden får extra betalt, extra semesterdagar eller en kombination. Skillnaden jämfört med förra sommaren är att erbjudandet kommer tidigare i hopp om att ett antal sjuksköterskor ska välja att ta semester redan i vår.

– Då kan vi ha mer erfaren personal i tjänst i sommar. Vi gör det här för att klara patientsäkerheten. Paketen är under utarbetande och det ska vara klart i januari så att man kan planera sin semester under våren, säger Anni Åsén.