Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny politisk organisation i Berg

Om ett par månader är det meningen att den framtida politiska organisationen i Berg ska klubbas. Ett av de förslag som nu ska ut på remiss är att verksamhetsnämnden slopas och ersätts med en utökad kommunstyrelse med flera utskott.

Annons

Demokratiutredningen, som sedan förra året utrett frågan, anser sig inte kunna rekommendera varken oförändrad organisation eller en helt ny.

Det blir det nu upp till de olika partierna att ta ställning till inför fullmäktiges sammanträde 24 juni då frågan ska avgöras.

I utredningen har bland annat jämförelser med Bräcke kommun gjorts.

Där slopades produktionsnämnden till förmån för en utökad kommunstyrelse med två utskott när kommunen tvingades minska sina kostnader.

Bland de argument som framförts för ett slopande av verksamhetsnämnden i Berg, som är dess motsvarighet till den tidigare produktionsnämnden i Bräcke, är önskemålet om en samordning av verksamhet och ansvar.

Vidare vill man undvika ett revirtänkande mellan verksamhetsnämnd och kommunstyrelse och få en tydligare helhetssyn.

Om en utökad kommunstyrelse blir det slutliga valet föreslås en begränsning till 15 ledamöter. I dag har kommunstyrelsen 11 ledamöter.

Under en utökad kommunstyrelse anses tre utskott behöva inrättas: vård- och socialutskott, arbetsutskott samt ett plan- och serviceutskott.

Om den nuvarande organisationen behålls anses en översyn nödvändig av delegationen för de utskott som i dag finns under kommunstyrelsen och verksamhetsnämnden.