Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny region ger unik möjlighet till kostnadseffektivisering

Regeringen har sent omsider beslutat att länet ska bilda en egen region. Det fanns sedan tidigare olika alternativ till hur regionen skulle utformas. Sammanslagning med Västernorrland var ett, hela Norrland ett annat.

En egen region har nu ansetts vara alternativet med de bästa förutsättningarna för att åstadkomma politisk vitalisering. En logisk konsekvens torde vara någon form av ett nytt fullmäktige med en styrelse för hela regionen.

Det är oroande tyst om denna så viktiga fråga. Har Socialdemokraterna i kraft av sin majoritet i landstinget slagit klorna i frågan? Har de dragit sig tillbaka till slutna rum och börjat bygga en organisation uppifrån i stället för att bygga efter behoven?

Hur har regeringen resonerat omkring regionbeslutet? Det vet jag inte, men jag har tittat på en del av de förarbeten som gjorts för en framtid i Jämtland.

Länet har ett speciellt och unikt läge mitt i Sverige med naturliga avgränsningar mot fjällkedjan i väster och kustsamhällena i öster. Länet har en historia med småskalig industri och hantverkstraditioner, verksamheter har en möjlighet att utvecklas och byggas ut i vår region.

Problemet är att den produktiva ekonomin har minskat i kvantitet och minskar konstant för varje år som går, medan den offentligt finansierade administrationen i vårt område ökar. Länets befolkningsmängd har konstant minskat i antal från nästan 150 000 till 120 000 invånare på en period av cirka 40 år. Denna nedåtgående spiral måste politikerna ta till sig och gärna ändra på.

Vi har i dag åtta kommuner, landsting, regionförbund, samarbetsorgan, med mera, som sysselsätter en mycket stor administration med överlappande arbets-uppgifter som går in i varandra på ett sätt som inte är kostnadseffektivt.

Min uppskattning är att 50 procent av länets arbetande invånare i dag är skattefinansierade. För 40 år sedan var siffran förmodligen mindre än 15 procent.

En ny region med enkel ny beslutsstruktur för länet kan ge ny energi och livskraft åt vårt län om våra politiker tar tag i möjligheten till den nödvändiga kostnadseffektivisering som nu ges en unik möjlighet till.

Ett politiskt reningsarbete måste ske över blockgränser och i samförstånd för att bästa organisationsformen i regionen ska kunna skapas. Det kan generera lägre offentliga kostnader som ger utrymme och förutsättningar till offentliga satsningar för samhällsbyggnad i hela länet.

Orter som i dag håller på att dö sotdöden kan få nytt liv med utveckling och förnyelse i det lilla formatet. Med tiden kan hela vår region bli livskraftig.

Nu har vi en historisk möjlighet att skapa en slimmad och effektiv politisk organisation som ersättning för något gammalt och otidsenligt.

Politikerna måste vaska fram de krafter som finns för att bygga upp en kostnadseffektiv region med en övergripande politisk samsyn.

När flyttlassen börjar återvända är det en bekräftelse på att den nya regionen har blivit ett konkurrenskraftigt alternativ att bo på verka i.

Göran Gastby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel