Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ripjakt väntas om oppositionen vinner

Ripjakten har varit omstridd sedan den släpptes fri 1992. Den politiska konfliktlinjen går just nu mellan partier som fortfarande tycker att alla ska få jaga på samma villkor oavsett ursprung - och de som lovar att bofasta ska få företräde på fjället.

Annons

Efter 15 år med fri småviltjakt gjordes lagen om 2007 så att alla, oavsett nationalitet, kom att lyda under samma villkor. EU-rätten förbjöd att bofasta fick fördelar på utlänningars bekostnad, ansåg alliansregeringen som fortfarande håller fast vid den linjen.

Svenska Jägarförbundet hävdar att regeringen tolkar EU-rätten fel och pekar på att andra länder inte har samma generösa jaktregler som Sverige. Socialdemokraterna lovar att gå tillbaka till gamla reglerna och de får stöd av oppositionen samt Sverigedemokraterna.

– Det finns en majoritet i riksdagen för det och för två år sedan skulle det ha röstats igenom men det var en som röstade fel, säger Gunnar Sandberg, riksdagskandidat för S.

– Själv tycker jag också att det ska vara krav på jaktguide för utländska jägare, det skulle skapa sysselsättning, men det är inget som vi har skrivit fast oss för.

S-löftet gäller att utländska jägare får vänta i två veckor efter premiären innan de får jaga. I Norge börjar ripjakten två veckor senare och därför släpper trycket från norska jägare i Sverige då.

Håkan Larsson (C) som kandiderar till riksdagen, har i uppdrag att utreda all jakt. Hans förslag väntas komma om 1,5 år och fjälljakten har han ännu inte börjat titta på, säger han.