Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny samisk kunskapslåda till förskolor

Förskolor som vill främja kun­skapen om samer, samisk kultur och samiska språken får nu tillgång till ett nytt inspirations­material.

Kunskapslådan Jågloe innehåller bland annat sagor, spel och sånger på samiska och svenska. Dessutom har utbildningsradion kompletterat Jågloe med sina samiska produktioner för barn. Den delas nu ut till 139 förskolor i Berg, Härjedalen, Krokom, Strömsund, Åre och Östersund.

Jågloe, som har formatet av en större skokartong, delas just nu ut till samtliga 425 förskolor i de 18 förvaltningskommuner i Sverige som har åtagit sig ett särskilt ansvar för att värna de samiska språken. I Jämtland län berörs 139 förskolor i kommunerna Berg, Härjedalen, Krokom, Strömsund, Åre och Östersund.

– Att stärka det samiska språket är en viktig del i regeringens minoritetspolitiska strategi. Jågloe kommer att underlätta kommunernas arbete med att ge fler samiska barn tillgång till sitt språk, säger Erik Ullenhag, ansvarig minister för minoritetspolitiken.

Jågloe, som fritt översatt från sydsamiska blir älskade rackarunge, innehåller bland annat sagor, spel och sånger på alla de samiska språken; nord-, lule- och sydsamiska samt på svenska. Initiativet kommer från Samiskt Informationscentrum i samarbete med Samiskt språkcentrum som på Sametingets uppdrag arbetar med att främja och stimulera ökad användning av samiska i samhället.

Syftet är att inspirera pedagoger att arbeta aktivt med samiska i förskolan. Eftersom Jågloes hela innehåll finns såväl på samiska som på svenska kan materialet även medverka till ett breddat intresse för samiska och en ökad förståelse för samisk kultur bland barnen.

– Samiskt språkcentrum har nu varit verksamt i snart två år och vi börjar se flera positiva effekter av arbetet. Ett exempel är Jågloe, som underlättar för förvaltningskommunerna att uppfylla minoritetslagens intentioner, säger Sametingets styrelseordförande, Per Mikael Utsi.