Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny samisk temapark öppnas i Funäsfjällen: ”Vi vill levandegöra samernas roll i samhället”

I sommar öppnar en ny samisk temapark på Funäsdalsberget i Funäsfjällen. Syftet med projektet är bland annat att skapa förutsättningar för en samisk turistverksamhet.

– Parken blir en resa genom samernas kultur och dess olika näringar. Vi vill levandegöra samernas roll i samhället och i utvecklingen av Härjedalen Sameland, skriver Kjerstin Valkeapää, som är projektledare för projektet Loopme Lante, i ett pressmeddelande.

Tanken är att man genom lek och lärande ska tydliggöra och tillgängliggöra den samiska kulturen i Härjedalen. De som besöker parken kommer att få en inblick både i hur samerna levde förr, men även i det moderna samhället.

– Ett stort fokus läggs vid aktiviteter anpassade för både barn och vuxna. Produktutbudet kommer att utökas, men inledningsvis väljer vi att fokusera på ett fåtal aktiviteter med kvalitet, skriver Kjerstin Valkeapää i ett pressmeddelande.

I den samiska parken kommer det att finnas en stor kåta i trä som rymmer cirka 60 personer. Det kommer även att finnas en torvkåta där det berättas historier om hur samerna levde förr och ett lekhus för barnen där fokus ligger på hur samerna lever idag.

Mer läsning:

Polisen varnar: Mycket älg på E14 mellan Ytterån och Mörsil

Isländsk snöstorm drar in över landet – flera decimeter snö att vänta i länet under veckan

Kväll om svenska val på Gamla Tingshuset