Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny seger – men nu måste blågult vässa detaljerna

Tre mål i numerärt överläge var det ­positiva i gruppavslutningen mot Frankrike.
Två insläppta i box play det ­negativa. Tre Kronor har en del att jobba på inför VM-kvarts­finalen mot Tjeckien.

Backen Dick Tärnström gjorde ett av de svenska målen i numerärt överläge i 6–3-segern mot Frankrike.

– Det är något som är väldigt viktigt nu när man går in i ett slutspel, det är där matcherna avgörs. Jag hoppas vi kan vässa till det under de här dagarna fram till matchen, sade AIK-backen om spelet i numerärt över- och underläge.

Båda spelformerna kan nämligen bli betydligt bättre för svensk del.

Inför Frankrikematchen hade svenskarna bara utnyttjat lite drygt 13 procent av sina chanser i numerärt överläge. Nu förbättrades den statistiken då svenskarna gjorde tre mål och fördubblade antalet gjorda mål i power play.

– Vi kan ta lite mer avslut. Vi passar runt lite väl mycket när vi kommer i lägen. Vi behöver spela lite rakare och enklare, sade Tärnström som gjorde 3–0-målet och blev en av målskyttarna i numerärt överläge.

gjordes också av backar – Calle Gunnarsson och lagkaptenen Kenny Jönsson.

Däremot fortsatte svenskarna att släppa in mål i numerärt underläge, två stycken mot Frankrike och åtta i turneringen hittills. Precis som i power play är Tre Kronor bland de sämsta lagen av de som gått till kvartsfinal.

– Vi har släppt in lite för många mål för att det ska vara godkänt. Det är något som vi får sätta oss ned och gå igenom inför kvarten. Vi har gjort för många småmissar, sade Tärnström.

redan kvartsfinalklart inför den avslutande matchen mot Frankrike. Seger skulle säkra andraplatsen och en kvartsfinal mot Tjeckien.

Så blev det också efter en bra start med 3–0-ledning redan efter 5.56. Efter 4–0 slog svenskarna av på takten, Frankrike kunde jämna siffrorna till 5–3 innan svenskarna spelade upp sig på nytt i den sista perioden.

Sverige och Tjeckien möttes även i fjolårets VM-kvartsfinal där Mattias Weinhandl avgjorde i förlängningen. Svenskarna har vunnit de fyra senaste mästerskapsmötena, däribland VM-finalen 2006 (4–0) och OS-semifinalen i Turin (7–3).

– Vi har haft ganska lätt för dem, men det är ändå tuffa matcher. Jag tror på det här laget. Vi har varit upp och ned, men vi gjorde en bra match mot Schweiz när det verkligen gällde. Då knöt vi ihop det bakåt, sade AIK-backen.

Tjeckien har åtta NHL-spelare i laget – men den största stjärnan är ändå Jaromir Jagr.

– Det är klart att han är en väldigt bra hockeyspelare fortfarande, men jag tror vi har stora chanser att slå ut dem, sade Tärnström.

Men det finns en del att förbättra.