Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny sexstolslift på Vemdalsskalet

En ny stor investering står för dörren på Vemdalsskalet. Nu är det den anrika liftsträckningen upp till toppen av Hovde som ska få ökad kapacitet med en modern sexstolslift till en kostnad av cirka 35 miljoner kronor.

Annons

Första stolliften på Vemdalsskalet var Hovdebanan, en enstolslift med kapacitet att transportera upp 220 personer per timme, Invigningen hölls 1961. En fyrstolslift ersatte Hovdebanan 1987 och då ökades kapaciteten till 1200 personer i timmen.

– Men med de satsningar vi har gjort i liftsystemet nere i Skalspasset så har liften upp till Hovde blivit något av en propp, berättar Torgny Svensson, Skistar, som vill mena att ett utbyte till en modern lift var nödvändig.

Den nya sexstolsliften kommer att kunna ta 2400 personer upp till toppen varje timme.

– Totalt kommer investeringen att landa på omkring 35 miljoner kronor, då ingår elarbeten, markarbeten och lifthus. Liften kommer även att få en lite annan sträckning, den går något mer i riktning mot Hovdestugan.

Torgny Svensson berättar att arbetet kommer att påbörjas så snart det bara går. Invigning ska hålla 20 november 2015.

Med denna investering har det under den senaste tioårsperioden satsats drygt 320 miljoner kronor i skidsystemet i Vemdalsområdet, investeringar som även driver på utbyggnad av boende och service.

– Varje investering vi har gjort inom Skistar Vemdalen har gett ett förbättrat resultat, säger Torgny Svensson som hoppas att den trenden ska hålla i sig.