Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny situation efter SD-framgång

Sverigedemokraterna blir tredje största parti och mer än fördubblar antalet riksdagsledamöter.
Tredjeplatsen kan också innebära nya tunga poster.

SD:s presschef Martin Kinnunen kan skriva riksdagsledamot på sitt visitkort efter partiets valframgång, liksom nuvarande stabschefen Linus Bylund. Även partiets jämställdhetspolitiska talesperson Paula Bieler kan vara rätt säker på en riksdagsplats, trots att personrösterna inte räknats än. Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, tar sannolikt steget från att vara tjänsteman på riksdagskansliet till att bli ledamot.

Växer snabbt

SD fick nästan 13 procent av rösterna, vilket innebär 48 riksdagsmandat. Mer än dubbelt så många som i dag. Även runtom i många kommuner gick partiet starkt framåt, till exempel i Sjöbo där nästan var tredje väljare röstade på SD.

Under mandatperioden som gått har partiet haft problem med tomma stolar i många politiska församlingar. Snabbväxande, nya partier har ofta svårt att hitta kandidater.

I SD:s fall har bortfallet också berott på partiets linje om nolltolerans. Bara i valrörelsens slutskede har ett antal kandidater fått strykas från valsedlarna efter avslöjanden om rasistiska inlägg på nätet. Det gäller bland andra Christoffer Dulny på plats 42 på riksdagslistan och förstanamn i Stockholm.

Utestängda?

Med platsen som tredje största parti följer traditionellt ett antal tunga poster i riksdagen. Miljöpartiet har de senaste fyra åren haft posten som andre vice talman och en utskottsordförande. SD kan dock inte vara säkra på att få samma inflytande, eftersom det inte styrs av riksdagens regelverk utan av partierna.

Frågan är hur övriga partier nu hanterar SD: Som alla andra eller kommer partiet att stängas ute från inflytelserika uppdrag?

– De andra kan stänga oss ute, men vi har visat dem att vi är ett seriöst arbetande parti som kan ta ansvar och det kanske gör att de andra agerar på ett professionellt sätt, sade SD:s partisekreterare Björn Söder till TT tidigare i veckan.