Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny skjuts i riktning mot oreglerad invandring

Socialnämnden i Malmö har beslutat att barn till papperslösa ska få försörjningsstöd enligt full norm och att papperslösa barnfamiljer ska få bostaden betald. Beslutet är lika naturligt som problematiskt.

"Vi visar att vi tar FN:s barnkonvention på allvar" säger kommunalrådet Carina Nilsson (S) i Malmö. Därmed politiserar hon beslutet och ger sig själv en klapp på axeln. Som på beställning går socialborgarrådet i Stockholm, Anna König Jerlmyr i gång. I Stockholm har man inte gjort några särskilda skrivningar om barn och få papperslösa har besökt socialen. "I stället har frågan om EU- medborgare varit större och där har vi fattat positiva biståndsbeslut i långt större omfattning än i Malmö" säger König Jerlmyr till SVT.

Man får anta att socialborgarrådet med uttrycket "positivt biståndsbeslut" anlägger ett klientperspektiv snarare än den skattebetalande medborgarens. Inlägget ska sannolikt tolkas som att Stockholms sociala myndigheter är minst lika generösa i sina bedömningar som Malmös.

Socialnämnden i Östersunds kommun har inte haft uppe frågan om stöd till papperslösa barn eftersom inget sådant ärende varit aktuellt ännu, berättar socialnämndens ordförande Linn Berglin (S) för Ö-P. Linn Berglin konstaterar också att hennes spontana reaktion är att Socialtjänstlagen är såpass tydlig om vistelsebegreppet att kommunen rimligen måste ha ett ansvar för den som vistas stadigvarande inom dess gränser. "Vi får ta tag i den här frågan nu" avrundar Linn Berglin.

Det finns en klar poäng i Linn Berglins konstaterande. Det är svårt att se hur en kommun ska kunna avslå en ansökan om stöd till papperslösa barn utan att få på tafsen av Förvaltningsrätten.

Men därmed inte sagt att allt är frid och fröjd, tvärtom. Precis som var fallet med beslutet i somras att ge papperslösa rätt till subventionerad sjukvård innebär beskedet från Malmö i praktiken att Sverige tagit ännu ett steg mot en helt oreglerad invandring. Miljöpartiets de facto- linje att egentligen borde ingen utvisas från Sverige håller på att bli verklighet.

Den grupp som står på tur att inlemmas i det svenska stödsystemet är de östeuropeiska romer som oftast står utanför hemländernas egna socialförsäkringssystem. Märkligt nog har kommunalrådet Nilsson i Malmö i Sydsvenskan häromdagen understrukit att just romerna "inte varit en målgrupp som stått i fokus för de aktualiserade riktlinjerna för försörjningsstödet." När hon ska förtydliga vad detta innebär blir slutsatsen ändå att EU- migranter, åtminstone om de vistas här illegalt och har barn, kan få samma rättigheter som papperslösa.

Vilka konsekvenser allt detta på sikt lär få, bland annat för landets ekonomi, är det precis som i fallet med den subventionerade sjukvården ingen som uttalar sig om.