Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny skola byggs i Duved

Till slut har politikerna beslutat att åtgärda lokalbristen i Duveds skola. En ny skola vid Hamregården för 12 miljoner kronor ska byggas för de yngre eleverna.

Politikerna går därmed emot föräldrarnas och personalens önskemål.

Annons

Duveds skola räcker inte till för alla barn. I höst uppstår en akut brist på lokaler när årskurs fyra från Åre ska rymmas i Duveds skola.

En arbetsgrupp har tagit fram tre förslag på hur skolan i Duved ska klara de växande behoven. Barn- och utbildningsnämnden beslutade vid sitt senaste sammanträde att en ny skola ska byggas på tomten vid Hamregården. Här ska årskurserna F-3 samt ett fritidshem ska få plats. Även kommunstyrelsen har gett klartecken för detta alternativ.

Fördelarna med just det här förslaget är att kommunen äger den aktuella tomten och att barnen får nära till skolmatsalen. Samtidigt får eleverna i årskurs fyra till nio i den gamla skolan mer utrymme. Ingen exakt beräkning av skoutbyggnaden finns, en uppskattning är att byggnationen kostar omkring 12 miljoner kronor. Om en ny förskola byggs i anslutning blir kalaset sju miljoner kronor dyrare.

Barn- och utbildningsnämnden var oenig. Andreas Sihvonen (S) ville utreda föräldrarnas förslag.

Föräldrarådet har föreslagit att kommunen köper en tomt i anslutning till prästbostaden för att utvidga skolområdet. En tillbyggnad vid Duvedshallen är ett annat förslag.

Personalen har också lämnat synpunkter. De vill inte heller ha en ny skola vid Hamre eftersom de yngre eleverna blir avskilda från de övriga skolan.

Peter Bergman (S) röstade för en ny skola vid Hamregården. Men han är trots det inte helt övertygad om att det är rätt väg att gå.

– Det blir en väldigt liten enhet med 40 till 50 elever. Så små enheter har vi tidigare lagt ner, vi la ju ner Mattmars skola.

Men samtidigt gäller det att agera och sätta ner foten. Lokalbristen i Duveds skola har varit skriande under lång tid.

– Det börjar bli lite krisartat. Men den här skolan är inget som kommer att stå klart till hösten. Rektorerna ska titta på en temporär lösning, säger Bergman.