Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny skolplikt gör nollor till ettor

Alla 6-åringar ska börja skolan och skolplikten förlängs till tio år, föreslår regeringen.

Oppositionen låter sig inte imponeras av förslaget i årets kanske hetaste fråga.

Det hann inte gå många dagar in på det nya året förrän regeringens alla partiledare höll presskonferens om skolan. Efter de nedslående resultaten i den internationella Pisa-undersökningen, där svenska skolelevers kunskaper i matematik, naturvetenskap och läsförståelse rasade, är trycket hårt på att något ska göras.

Ett steg är, enligt regeringen, att förlänga skolplikten till tio år och att införa obligatorisk skolgång från sex år, inte sju som i dag. Därmed skulle Sverige anpassa sig mer till hur det är i andra länder.

– Ju mer tid man tränar, desto mer lär man sig, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Elever som går ut nian utan gymnasiebehörighet ska därutöver tvingas gå ett elfte år. Och för elever i åttan och nian som bara nästan klarar godkända betyg kommer det att bli obligatorisk sommarskola.

Om förslaget blir verklighet kommer det att kosta flera miljarder, enligt regeringen, och det är inget som genomförs i en handvändning. Snarare i slutet av nästa mandatperiod, bortåt 2018, eller ännu senare.

– Det beror på att det måste fram lågstadielärare och det måste fram lokaler. Det går inte att forcera fram, säger Björklund.

Socialdemokraterna förstår inte varför det ska ta så lång tid när i stort sett alla sexåringar redan går i förskoleklass. Miljöpartiet, å sin sida, begriper inte vad vitsen är att döpa om "nollan" till "ettan". Båda partierna är minst sagt skeptiska till att förslaget löser problemen i svensk skola.

Båda vill ha obligatorisk förskoleklass, vilket i praktiken är samma sak som regeringens tioåriga grundskola, enligt S ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

– Det handlar i praktiken om att byta möbler, om sexåringarna ska sitta på golvet eller i skolbänkar, säger hon.

Okunnigt, tycker Björklund och radar upp det som han anser blir skillnad: lågstadielärare kommer att ansvara för undervisningen, kursplaner ska följas i olika ämnen och det ska finnas strukturerade scheman och kunskapsmål.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén är positiv till skolstart för sexåringar, men hon varnar för lärarbrist. Och hon undrar vad som ska hända med de runt 10 000 förskolelärare som i dag arbetar i förskoleklasser.

Jan Björklund försäkrar dock att de inte ska kastas ut. De kommer erbjudas kompletterande utbildning för att bli legitimerade lågstadielärare. (TT)