Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny sprinttävling för ungdomar – Åkersjöspurten väcker liv i insomnad skidort

/
  • Gunnar Sandberg stor idékläckare står bakom helgens sprinttävling för ungdomar Åkersjöspurten.

På söndag avgörs första upplagan av Åkersjöspurten, en sprinttävling för ungdomar. En av många idéer för att lyfta det gamla skidmeckat igen.

Annons

– Här uppe har de inte haft någon renodlad ungdomstävling förut. Så det är kul när det nu blir första gången med det, säger Gunnar Sandberg mannen bakom både arrangörsklubben Hotagens SC och alla nya tävlingarna i området.

För runt 30 år sedan var Åkersjön en given lägerort för skidåkare från när och fjärran. Men in på 2000-talet har det blivit mer av en skoter- än en skidmetropol.

– Längdåkarna har ju ingen koll på var Åkersjön ligger knappt. Nu hoppas jag att de upptäcker att det är oerhört snösäkert, tidig snö och inte så långt hit från stan, så de kanske lägger läger där igen, säger Gunnar Sandberg.

Den förre riksdagsmannen och ordföranden i Jämtland/Härjedalens skidförbund bor i Österåsen, men kommer ursprungligen från Rötviken och brinner för att få hembygden att blomma upp igen. Gunnar Sandberg formligen sprudlar av idéer och vill gärna bjuda på något nytt – som söndagens Åkersjöspurten.

– Det är inte så många sprinttävlingar i distriktet så det är bra att kunna köra det. Och den gäller även som uttagningstävling till Ica cup för 13–14-åringar, så den kommer köras i den stil som gäller där. Nu blir det fristil och nästa säsong kör vi klassiskt, säger Gunnar Sandberg.

Han har redan spikat tävlingen som årligt återkommande, men har planer på ett utökat koncept och nytt datum nästa säsong.

– Det finns ju ingen sprintstafett för ungdomar här, och knappt någon i hela landet. Så då kan vi köra individuell sprint på lördagen och sprintstafett på söndagen, och tanken är att lägga det redan runt lucia.

Upp emot 100 ungdomar och juniorer har anmält sig till Åkersjöspurten, några även från Nordtröndelag i Norge, som ju inte heller har så långt dit. Och åkarna kommer få perfekta förhållanden.

– Det är nästan en meter snö och vi har pistat åtta meter brett här på lägdan där det är en fin bana med naturliga backar. Och enligt prognosen ska det inte bli kallare än 8 grader och bara lite snö, säger Gunnar Sandberg, som räknar med att det trillar in några efteranmälningar också.

Men idéerna stoppar inte vid skidsprint, utan Gunnar har så det räcker året runt.

– Det ska vara lite återkommande event, så att det händer något. Jag hoppas att vi framöver kan köra även ett långlopp sent, kanske ända in i maj, där vi utökar med sträckning över Jänsmässholmen och Bakvattnet så får vi runt 35 kilometer, säger Gunnar Sandberg, som ju startade traditionen med terrängloppet Ostlöpet mellan Skärvågen och Åkersjön i somras och har en barmarksidé till:

– Ett rullskidlopp mellan Rötviken och Mebygda, Sörli, på norska sidan där gamle storåkaren Frode Estil kommer ifrån. Det är 42 kilometer så vi kallar det Estilmaran. De lade ny beläggning på vägen i somras så vi får se om den har körts ner lite så att vi kan köra redan i sommar.

Annons