Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny svensk-norsk utbildning lär ut grönt entreprenörskap

Jorden och skogen måste ge fler sätt att försörja sig på. Det är målet för 20-talet norska och svenska studenter som går en ny högskoleutbildning.

Grönt entreprenörskap heter utbildningen som startar denna vecka. Med utgångspunkt från JiLu i Ås har drygt 20 studenter börjat sin ett år långa kurs. Hälften kommer från Norge, hälften från Sverige, eftersom utbildningen är ett norsk-svenskt samarbete.

Det första studenterna gör tillsammans är ett studiebesök på Jämtkrafts värmeverk i Lugnvik.

Här omvandlas skogsrester, spillvirke och torv till energi. Ett exempel på hur resurser tas till vara på ett miljövänligt sätt.

Att ha ett långsiktigt hållbart synsätt på sin verksamhet är en röd tråd i utbildningen.

– Jag har sökt utbildningen för det här är framtiden, säger en av studenterna, Ánne Margrethe Gaup.

Hon kommer från Finnmark i Nordnorge. Liksom de flesta av studenterna har hon erfarenheter från det som brukar kallas de gröna näringarna. Själv har hon jobbat inom rennäringen.

Hon tror att utbildningens bredd med allt från affärsutveckling till livsmedelsproduktion och bioenergi kommer att bli givande.

– Det är många olika delar och tankar som vi kommer att gå igenom. Det blir intressant att få grunderna i olika ämnen, säger Ánne Margrethe Gaup.

Anton Moberg kommer från Rödön där familjen har en gård med jordbruk.

– Det här är ett bra sätt att bli en bättre entreprenör. Hittills har det varit väldigt intressant, säger Anton Moberg.

Första två veckorna ägnas åt studiebesök på företag på båda sidor av gränsen.

– Vi vill att studenterna ska få närkontakt med företag. Tanken är att varva teori och praktik, säger Rolf Wennsbakk som är den norska projektledaren.

Ida Olofsson från JiLu är den svenska projektledaren. Att studentgruppen har stor spridning i åldern är en stor fördel, menar hon.

– Som entreprenör är det bra att ha erfarenheter att bygga på.

Huvudman för utbildningen är Högskolan i Nord-Tröndelag, HiNT, som i sin tur anlitar JiLu som utbildningsanordnare.