Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny typ av svininfluensa i Sverige

För första gången har en ny typ av svininfluensa upptäckts bland svenskar. Viruset finns normalt bara hos grisar och fyndet är det första beviset på att influensavirus kan hoppa från djur till människa även i Sverige.

Annons

De nu aktuella fallen upptäcktes tidigare i år bland svenska grisbönder.

– Bönderna fick inga symtom, men grisarna blev sjuka. Generna hos denna influensa kommer ursprungligen från oss människor. De har sedan gått över till grisar, blandats och sedan gått tillbaka till människor igen, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten i Solna.

Även om just denna influensavariant, som är av typen H1N2 variant (H1N2v), inte orsakar svår sjukdom, är liknande övervakning ytterst viktig, menar hon.

– Det var ju från grisar som den "vanliga" svininfluensan, H1N1, kom och som orsakade en pandemi år 2009. Därav namnet. . .

Upptäckten gjordes tack vare en ny teknik där virusets hela arvsmassa kartläggs, genom så kallad helgenomsekvensering. Folkhälsomyndigheten tänker nu för första gången använda denna metod i dess övervakning av den vanliga säsongsinfluensan.

Förhoppningen är att, redan på ett tidigt stadium, hitta nya influensatyper som kan ge svårare och mer aggressiv sjukdom samt att upptäcka typer som inte täcks av säsongsvaccinet.