Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny uppfinning kan ge jobb

I många år har han försökt sälja in sin produkt till svenska företag utan resultat.

Nu har han vänt sig utomlands med större framgång, något som kan generera ett 50-tal jobb till länet.

Produkten han har jobbat med i 16 år är en tågvagn som kan transportera både lastbilar, containrar, bussar och personbilar på samma vagn.

En unik makapär, enligt Jan Eriksson, som kan framföras i 120 kilometer i timmen och samtidigt reducerar farliga miljöutsläpp.

Än så länge har han ett handgjort exemplar värt 20 miljoner kronor som står i Ånge. Men han hoppas på att få tillverka fler. Då ska de kunna kosta drygt 2,5 miljon i stället.

– Styrkan med vagnen är att man inte behöver ha några terminaler eller personal. Chauffören kan själv köra av och på lastbilen, säger han.

Men styrkan i produkten har inte gjort att svenska företag har nappat. Därför har han jobbat stenhårt med att dra in pengar i stället. Hittills har han lyckats få in 40 miljoner kronor.

– Sverige är lite dött och vill inte prova på någonting nytt. Nittiofem procent av min tid har gått åt till att dra in pengar och bland annat har jag stöttats av Energimyndigheten, privata investerare och länsstyrelsen.

För något år sedan valde Jan Eriksson att lyfta blicken från den svenska marknaden och nyligen skrev han ett ramavtal med Ghanas vägminister. Nu ska man bestämma antalet vagnar och sedan är första affären i hamn.

– Men jag har även kontakter i Indien och Chile, avslöjar han.

Nu börjar det hårda arbetet alltså betala sig och om allt går vägen kan Jan Erikssons företag bidra till att ett centrum för försäljning, fakturering och reservdelshantering stationeras i länet med ett 50-tal arbetstillfällen.

– Men det kan bli mer också beroende på hur stort det här blir, säger han.

• Hur länge kan det dröja innan de jobben blir verklighet i så fall?

– Det kan bli inom två år om jag slår till i Ghana, säger Jan Eriksson.