Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny upphandling av äldreomsorgen i Berg

Det blir som väntat en ny upphandling av äldreomsorgen i Berg. I första hand verksamheten vid äldreboendet Myltblomman i Svenstavik och hemvården i området. Men det kan även bli en utökning av privatiseringen till andra områden.

Vid onsdagens sammanträde beslutade nämligen verksamhetsnämnden att uppdra till dess vård- och socialutskott att till nästa månad utreda vilka områden en eventuell utökning skulle kunna omfatta.– Vi har ju varit ute i de verksamheter som i dag drivs av Förenade Care och sett att det fungerar mycket bra. Både personalen och brukarna är väldigt nöjda. Därför bör vi se hur vi skulle kunna utvidga upphandlingen. I första hand kan andra hemtjänstområden bli aktuella, säger Torsten Medalen (C), ordförande i verksamhetsnämnden.

Den nu beslutade upphandlingens omfattning fastställs inte förrän tidigast nästa månad då vård- och socialutskottets utredning ska vara klar.– Det blir ingen förlängning av det avtal som vi i dag har med Förenade Care och som löper ut vid nästa årsskifte. Det här blir alltså en helt ny upphandling, förtydligar Torsten Medalen.

Som ÖP tidigare berättat är frågan om privatisering av vården den stora skiljelinjen mellan Socialdemokraterna och Centern som tillsammans utgör majoritetsblocket i Berg.

När beslutet om ny upphandling nu fattades reserverade sig nämndens fyra s-ledamöter mot beslutet som fattades efter votering 7-4.

Förutom Centerpartiet röstade även Moderaterna, Bergspartiet och Miljöpartiet för en upphandling.– Utgången var ganska given. Vi vet alla var vi står i den här frågan. Att Socialdemokraterna hellre vill ha kvar vården i kommunal regi har varit känt redan när vi gick in i samarbetet med det partiet. Men det har inte påverkat samarbetet i övrigt, säger Torsten Medalen.