Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny utbildning ska underlätta för flyktingar

I januari startar en anpassad undersköterskeutbildning som riktar sig till nyanlända flyktingar. Åre kommun har brist på undersköterskor och de som går utbildningen har goda chanser att få jobb.
– Behoven är jättestora och det är redan svårt att hitta vikarier, säger Karin Ramström.

De som vill plugga till undersköterska kan göra det i Östersund. Åre kommun har lagt ner vårdprogrammet på gymnasiet eftersom det varit för få sökande ungdomar.

Men eftersom man har stora behov av utbildad personal inom hemvården startar en ny utbildning i januari. Det är Åre kommun som tillsammans med arbetsförmedlingen, SFI och Komvux som ligger bakom satsningen.

Det är svårt för nyanlända som saknar yrkeskunskaper att få arbete i Åre kommun. Men många vill ha jobb och vet de att de i princip är garanterade att få jobb så blir utbildningen attraktiv, menar Karin Ramström som är etableringskoordinator i Järpen.

Kan ni verkligen lova arbete inom hemvården om man utbildar sig till undersköterska?

– Ja, om man är duktig på det man gör.

Eleverna ska först praktisera i hemvården under tre månader. Då får man känna sig för och se om det är något som passar dem. Först därefter börjar de själva utbildningen.

Tanken är att de nyanlända som bor i Åre kommun ska slippa pendla till Östersund för att utbilda sig till undersköterskor.

– Många är ensamstående med barn så risken är att man inte orkar genomföra utbildningen, det är slitigt att pendla, förklarar Karin Ramström.