Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny vändning om hälsovalsreglerna

På onsdagen skulle nya regler för hälsovalet i primärvården fastställas av politikerna i fullmäktige. Men så blev det inte.

Det omdiskuterade förslaget ska utredas och diskuteras ett varv till innan beslut tas. Nu ska konkurrensneutraliteten analyseras djupare beträffande IT- och overheadkostnaderna.

Ann-Marie Johansson (S) föreslog i sitt inledningsanförande att landstingsstyrelsen ska komma med ett förslag på modell för hur de privata vårdgivarna ska kompenseras för IT-kostnader. Thomas Andersson (C) föreslog en ram på 800 000 kronor för att kompensera de alternativa vårdgivarna.

Christer Siwertsson (M), oppositionsråd, yrkade på återremiss för att utreda IT- och OH-kostnaderna och det blev också fullmäktiges beslut.

– Vi kommer att bereda det skyndsamt, säger Ann-Marie Johansson.

Hans Boberg, läkare och vd för Nya Närvården, satt på åhörarplats och följde de politiska turerna i fullmäktige. Han ser nu en möjlighet att hans företag i ökad grad kommer att kompenseras för IT-kostnaderna, som uppgår till en kvarts miljon kronor per år.

– Politikerna har lyssnat och det är bra. Det här är ett steg i rätt riktning, men det kanske inte är tillräckligt för att vi ska kunna ha en ekonomi i balans, säger han.

Bland huvuddragen i det politiska förslaget finns förändringar av den så kallade glesbygdsfaktorn som skulle innebära att Nya Närvården förlorar cirka 1,6 miljoner kronor. Den delen är inte föremål för någon omprövning inför beslutet som tas av landstingsfullmäktige i februari.

Christer Siwertsson utesluter dock inte att även glesbygdsersättningen kan diskuteras igen.

– Jag utesluter inget förrän beslutet är fattat, säger han.