Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny vindkraftspolicy antagen

Den nya vindkraftspolicyn som Bergs kommunfullmäktige efter votering 19 -10 antog på tisdagen innebär att minst 1 procent av bruttoproduktionen ska avsättas i en kommunal fond. Hälften av pengarna ska gå till berörda bygder.

Från oppositionens sida hade man helst sett en ersättning på 2 procent, men accepterade ändå den lägre nivån. Dock motsatte sig oppositionen den kommunala fonden.

– All ersättning ska gå till de berörda bygderna. Den ersättning som i dag tillämpas för vattenkraften fungerar inte bra, ansåg oppositionsrådet Elise Ryder-Wikén (M).

– Den är inte meningen att kommunen ska sko sig. Den föreslagna ersättningsmodellen kommer att fungera bra och rättvist, replikerade Dan-Olov Westberg (C).

Han fick medhåll av Kent Rosenqvist (S).

– Det här innebär att vi får en kontinuitet när det gäller ersättningen, ansåg han.

Efter voteringen godkändes också vindkraftspolicyn som alltså innebär att ersättningen ska gå både till berörda bygder och till näringslivsbefrämjande åtgärder i hela kommunen.

Oppositionen reserverade sig mot beslutet.