Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avhopp från rasismkonferens

/

Strömhoppen fortsätter från FN:s kritiserade och kontroversiella konferens om rasism som inleds på måndagen i Genève. Sverige väljer dock att vara med – och skickar en ambassadör.
”Det räcker” skriver utrikesminister Carl Bildt på sin blogg.

Annons

Inställningen till FN-konferensen splittrar EU. Både Nederländerna och Australien valde på söndagen att bojkotta mötet som redan invigningen hotas av fiasko och kalabalik.

och Kanada meddelat att de bojkottar mötet.

Storbritannien och Finland, liksom Sverige, väljer dock att närvara. Integrationsminister Nyamko Sabuni har sagt att den svenska regeringen inte sänder en minister som en missnöjesmarkering.

antydde kritik mot förhandlingarna om slutkommunikén.

”Det handlade inte minst om ett tydligt värnande av yttrandefrihetens princip och praktik – liksom att vi inte avser att medverka i någonting som degenerar till ett anti-israeliskt jippo” skriver Bildt.

Den nederländske utrikesministern Maxime Verhagen karaktäriserade för sin del texten som ska presenteras vid konferensen som ”oacceptabel”.

Verhagen anser att flera länder som han inte anser uppfyller grundläggande mänskliga rättigheter försöker ta över konferensen ”för att ställa religionen framför mänskliga rättigheter, försöka hindra yttrandefriheten och motarbeta försöken att stoppa diskrimineringen av homosexuella samt sätta Israel ensam på de anklagades bänk”, sade Verhagen i ett uttalande

Även Australiens utrikesminister Stephen Smith var hård i omdömena om konferensen.

”Beklagligt nog kan vi inte vara övertygade om att konferensen inte återigen utnyttjas som en plattform för att vädra attackerande åsikter, inklusive antisemitiska åsikter” sade Smith.

stats- eller regeringschef som bekräftat sin närvaro på konferensen är Irans president Mahmoud Ahmadinejad, vilket har fått Israel att protestera hos de schweiziska värdarna – speciellt då Irans president, som förnekat att Förintelsen ägt rum, ska äta middag med Schweiz president Hans-Rudolf Merz.

– Vi ska försöka övertyga Schweiz president att inte träffa Ahmadinejad, som är den högst uppsatte deltagaren, och som ska hålla sitt tal på Hitlers födelsedag, sade den israeliske FN-ambassadören Aharon Lechnoyaar.

uppföljning från mötet i Durban 2001. Den gången lämnade Israel och USA mötet i protest mot en resolution som likställde rasism och sionism.

FN-kommissionären för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, sade på söndagen att hon var ”chockad” över speciellt USA:s beslut om bojkott, då konferensen ska bekämpa ”rasism, främlingshat, rasdiskriminering och andra former av intolerans”. (TT)

Mer läsning

Annons