Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bevis tyder på att livet kom från rymden

Forskare har upptäckt ett organiskt ämne inuti ett stjärnbildande gasmoln 27 000 ljusår från jorden. Fyndet ger skjuts åt teorin att livet ursprungligen kommer från rymden.

Annons

Molekylen, iso-propylcyanid, består av ett förgrenat kol-skelett och är den mest komplexa organiska molekyl som hittills upptäckts i den interstellära rymden, det vill säga i "tomrummet" mellan stjärnorna.

Fyndet, som presenteras i tidskriften Science, tyder på att organiska rymdmolekyler är vanligare än vad man hittills trott. Upptäckten ger också de som tror att livet på jorden, eller åtminstone dess byggstenar, ursprungligen kommer från rymden vatten på sin kvarn.

– Aminosyror på jorden är byggstenarna i proteiner och proteinerna är en förutsättning för liv. Den fråga som lurar i bakgrunden är om det finns liv någon annanstans i vår galax, säger forskningsledaren Arnold Belloche vid tyska Max Planck-institutet för radioastronomi till BBC News.

Upptäckten gjordes med hjälp av Atacama Large Millimeter Array (Alma) i Chile. Forskarna fokuserade på ett stort stjärnbildande gasmoln i vår egen galax Vintergatan.

Varje substans som fångas in av teleskopet ger ifrån sig ett specifikt spektrum, ett "fingeravtryck", av olika frekvenser utifrån vilka forskarna kan räkna ut vilket ämne det rör sig om.