Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya biografföreståndaren: "Jag är ingen cineast"

Bio Regina storsatsar inför våren med flytt till nya lokaler och anställer en biografföreståndare – radiojournalisten Johanna Gadd.

Annons

Hennes röst skvallrar om ett ursprung söder om Gävle – i Uppsala närmare bestämt. Efter studierna till kulturvetare på Stockholms universitet fick hon i början av 1990-talet sitt första jobb – på Radio Jämtland.

Hon har rötterna i Oviken, på sin mammas sida och flyttade dit 1997. Däremellan jobbade Johanna bland annat på Radio Stockholm och på TT.

– Mina band till Jämtland var starka med bra barndomsminnen, och jag hade länge en dröm om att bo i ett hus på landet.

Kring år 2000 fick hon en fast tjänst på P4 Jämtland, och flyttade då in till Östersund. Journalistiken har alltid varit hennes kall, men kulturkonsumtionen har alltid betytt mycket:

– Jag har alltid läst bra böcker och tittat på bra filmer. Det har gett mig livsluft, säger Johanna.

Hon menar att hon har en bred smak, och när det gäller musik lyssnar Johanna gärna på radiovänlig pop.

– Jag kan inte kalla mig cineast, mina största upplevelser har jag haft med mainstream-filmer. Jag älskar science fiction, och "Terminator 2" ligger på min filmtopplista. Jag var svår väldigt tidigt under uppväxten i Uppsala och jag har haft som vuxenprojekt att se om filmerna som jag älskade då. Jag tycker fortfarande att de är bra, men nu förstår jag varför. Filmerna har blivit ett sätt att förstå sig själv lite bättre.

Hennes väg in i den professionella filmvärlden gick via en kurs i filmmanusförfattande, efter vilken Johanna skrev några manus till animerade barnfilmer. En stor behållning från kursen var även insikten i hur filmbranschen fungerar vad gäller exempelvis rättigheter och distribution.

– Det tror jag att jag kan ta med mig in i det här yrket, säger Johanna och fortsätter:

– Mitt uppdrag är att hitta nya målgrupper och bredda publiken. Regina har rykte om sig att vara svårt och pretentiöst. Utmaningen är att både nischa – och – bredda utbudet. Det behöver inte vara en motsättning, säger Johanna.

Hon tar brittiske diskbänksrealismens förgrundsregissör Ken Loach och hans film "Änglarnas andel" som exempel:

– Den har ett bråddjup och samtidigt en vardagskomik, och det är ett genomgående tema i sådant som jag gillar. Det var faktiskt genom mina barn som jag upptäckte att film kan erbjuda möjligheter att prata om livet – om sådant som ofta är svårt och stort.

Nu senast kommer Johanna Gadd från arbete med PR på Lantbrukarnas riksförbund.

– Att jag fick den här tjänsten, tror jag är en kombination av att jag jobbat som reporter på lokalradion med ett stort kontaktnät, och att jag har lätt för att ta kontakt med människor och vinna förtroende.

--------------------------------------

FAKTA: Johanna Gadd

Ålder: 51 år.

Bor: Östersund.

Gör: Nyligen tillträtt som Bio Reginas biografföreståndare, en halvtidstjänst som tidigare fyllts på ideell basis. Nu finansieras platsen i ett år med pengar från Svenska Filminstitutet och Postkodlotteriet.

Läser: Har just läst ut Lena Anderssons "Egenmäktigt förfarande", och blev djupt tagen.

Äter: Kött och potatis, men utforskar vegetarisk kost.

Dricker: Gott rött vin, eller gott mineralvatten.

Ser på tv: Har ännu inte kommit över att "Homeland" är slut.

Tre favoritfilmer: "Himmel över Berlin" av Wim Wenders, "Crash" av Paul Haggis samt "Angel's share" av Ken Loach.