Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bönder från utlandet är värda all respekt

/
  • Nya i byn är familjen Pama från Holland. För tre veckor sedan anlände flyttlasset. Nu ska de försörja sig som mjölkbönder och sälja mjölk till Skärvångens bymejeri. Från vänster Niels Pama, Renie Pama, Carst Pama och Johan Pama.

Det säger en del om tillståndet i Lantbrukssverige att de båda gårdar som levererar mjölk till Skärvångens bymejeri sålts till en holländsk respektive en schweizisk familj.

Annons

Försöken att bättra på näringens attraktionskraft har tydligen inte blivit någon succé. Åtminstone inte när det gäller att dra till sig svenska företagare.

En helt annan sak är att särskilt holländare finner svenska gårdspriser angenämt låga. Till saken hör också att många svenska lantbrukare – och det gäller även det fåtal unga som söker sig till lantbruksutbildningar – sitter fast i ett produktionstänkande där en getgård lätt blir sedd över axeln som en flumverksamhet. Avkastningen – produktionen – är för alltför många fortfarande viktigare än lönsamheten.

Skärvångens grundare Tor Norrman har anledning vara belåten när han i ÖP:s reportage konstaterar att köparna till de båda gårdarna har de egenskaper man efterlyst: folk med entreprenörsanda som gillar att arbeta med djur och natur. Att de kommer från andra länder är också ett plus: "Att flytta från ett annat land och hit visar på mod och drivkraft och det behövs om man ska bo på landsbygden."

Skärvångens situation borde inte vara helt enkel: Man har lämnat det småskaliga och tar hand om produktionen från två i sammanhanget hyfsat stora mjölkgårdar, en med ett 50-tal kor och en med 230 getter. Den situationen ställer stora krav på samarbetsförmåga och kreativitet hos alla aktörer.

Gårdsköparna kan rimligen inte tillåta sig att fastna i en leverantörsroll utan måste dra sitt strå till stacken för att utveckla mejeriet.

Att vara medlem i en jättekoncern som Arla Foods är inte lätt – det påminns vi om varenda gång mjölkpriset till leverantörerna påverkas av än den ena, än den andra abstrakta faktorn: torka på Nya Zeeland, mjölkpulverskandaler i Kina. Ändå ger Arlamedlemskapet en trygghet.

Att leverera till ett bymejeri är något helt annat. Nysatsarna i Skärvången är värda all respekt.

Annons