Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bostäder ska lösa krisen

Socialdemokraterna har redan gjort det. Och nu gör Centern och Moderaterna samma sak: lovar fler bostäder. Men partierna vill inte nämna hur många lägenheter som krävs.
– Det är ganska akut men jag vill inte låsa fast mig vid några siffror, säger Leif Nord (M).

Det är inget snack om att bostadsfrågan är det heta valämnet i Åre kommun. Socialdemokraterna lovar 100 nya lägenheter om de vinner valet. Center och Moderaterna lovar också bostäder men de säger inte hur många lägenheter de vill bygga. Först och främst måste vi ha en kartläggning av behoven, menar de.

Moderaterna lovade ju nya bostäder vid förra valet men byggde ingenting.

– Vi har inte lyckas. Det handlar om att det blir höga kostnader. Vi har inte hittat någon lösning så att vi kan bygga boende som har realistiska hyresnivåer. 8 000 till 9 000 kronor för en tvåa har inte alla råd med. Vi är inte en höglönekommun, säger Leif Nord.

Att hitta billigare sätt att bygga som ger rimliga hyror står därför högt på agendan. Och det är inte självklart att kommunen ska bygga i Åre. I Järpen behövs lägenheter och det blir billigare att bygga där.

Centern vill utveckla området vid gamla brandstationen i Åre. Moderaterna är dessutom villiga att sätta fart på bostadsprojektet med strandnära tomter vid Lundhagslägdan. Det finns i nuläget inga intressenter för att bygga handelshus vid Lundhags men kommunen kan börja jobba aktivare med frågan, är budskapet från Leif Nord.

Den som vinner höstens val kan räkna med draghjälp av att Åre får arrangera alpina VM 2019 som kan ge den välbehövliga skjuts till kommunen.

– Utifrån VM beslutet så kommer vi att få ett större tryck. Det kommer att skapas fler arbetstillfällen och skapa större behov av bostäder, säger Leif Nord.

Centern vill inte bara bygga fler bostäder, de lovar att en tågperrong ska byggas i Mattmar. Den togs ju bort för flera år sedan när bara SJ körde tågen. Med Norrtåg har förutsättningarna förändras och tågen bör kunna stanna i Mattmar igen.

– Att bygga en tågstation är en lång process och vi vill ta med det i infrastrukturplanen, säger Daniel Danielsson.

Åre kommun har ju tagit bort flera bussturer som körts parallellt med tågen. Bland annat försvann Årependeln som var en busstur som gjorde det enkelt att pendla till Östersund. Men trots att många vill ha tillbaka den så kommer det inte att ske om Moderaterna och Centern får bestämma.

– Man har inte råd att ha både buss och tåg, menar Daniel Danielsson.

Men däremot kan man titta på om det går att ha bättre bussförbindelser till tågstationerna så att de som har långt till tåget lättare kan ta sig dit, resonerar Leif Nord och Daniel Danielsson.´

Du kan kräva svar av dina lokalpolitiker genom #kandulova.