Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya brottsanklagelser mot Chodorkovskij

Miljardförskingring – men också våldtäkt. De senaste anklagelserna mot Rysslands mest kända fånge, förre Yukos-chefen Michail Chodorkovskij, gör att det lär dröja innan han blir fri igen.

Tillsammans med förre affärskollegan Platon Lebedev anklagas Chodorkovskij den här gången för stöld av oljetillgångar och pengatvätt till ett totalt värde av hisnande 1,5 biljoner rubel – cirka 350 miljarder kronor.

Precis som tidigare anser han själv och hans advokater och anhängare att alla anklagelser är påhittade av politiska skäl. Försvarsadvokaten Robert Amsterdam ser det ändå som positivt att Chodorkovskij i alla fall hämtats till Moskva från sitt fängelse i Sibirien.

– Att han personligen finns på plats i rättssalen ger honom åtminstone möjlighet att öga mot öga möta dem som driver den här kampanjen mot honom, sade Amsterdam till tidningen The Moscow Times nyligen.

Oegentligheterna ska ha pågått redan från tidigt 1990-tal, då Chodorkovskij inledde förvandlingen av Yukos från ett litet regionalt oljebolag till ett av världens största. (TT)