Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bullar på gång i övergivna bageriet

Ett tiotal nya replokaler. En nybyggd musikstudio. Höga väggar som kommer att prydas med graffiti. Utrymmen för grafik och foto.

Om bara ett par månader slår Studieförbundet Medborgarskolan upp portarna till ett helt nytt musikhus där lokala grupper får möjlighet att repetera. I vissa fall håller man också med instrument.

– Det är vårt kulturhus, säger Johan Bertmar, som ansvarar för Medborgarskolans musikutbud i Östersund.

Han har med framgång administrerat de replokaler som man i flera år hyrt invid järnvägsstationen i Östersund och där en rad band spelat.

Efter centrala beslut om mer pengar kan kontoret i Östersund nu hyra dubbelt så stora ytor, dessutom med betydligt bättre ljudförhållanden.

Lokalen ligger på Midgårdsgatan, parallellt med Rådhusgatan mellan Willy:s och Kupan i det som tidigare varit Mästerbagarna, närmare bestämt där två linjer av limptillverkningen startade och som då kallades "jäsbanan".

Just nu ligger byggmaterial, byggskivor, värmerör och redskap huller om buller på de gula klinkergolven.

Men fastighetsägaren Frallan har bestämt sig för att satsa 700 000 kronor för att rusta upp de nästan 500 kvadrat som Medborgarskolan vill hyra.

– Alla musikgrupper får egna nycklar och kan därmed vara här precis när det passar dem själva bäst. Eftersom de går våra studiecirklar betalar de inte heller hyra.

Johan spelar själv i ett hårdrockband och vet vad musikerna behöver.

Verksamhetsansvarig för Medborgarskolan i Östersund är Natalie Nordman, som brinner extra för konstdelen, hon har varit lärare på Östersunds Konstskola och har en femårig konstutbildning i Florida bakom sig:

– Tidigare hade många fritidsgårdar brett musikutbud, nu är det delvis borta.

– Men vi tror absolut att behovet fortfarande är stort och det vill vi tillgodose.

– Vi kommer också att ha konstkurser och samarbeta med särskolan som vill ha teaterutbud.

Annat som finns på det kommande kursprogrammet är foto, grafik och growling...