Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya byggnader planeras i Östersund – så kan stadens nya siluett bli

Bakom Stora kyrkan planeras två nya femvåningshus. Med tanke på husens storlek har särskilda bestämmelser skrivits in i detaljplanen.

Två nya hus är planerade att byggas i kvarteret Hyacinten, de röda tegelhusen precis bakom Stora kyrkan. Detaljplanen har varit ute på samråd där allmänheten har fått tycka till och nu tar granskningstiden vid. Då är det bland annat myndigheter som ska yttra sig.

Tanken är att de två husen ska bli fem våningar höga. Och med tanke på Östersunds siluett har man i utformningen av detaljplanen tagit särskild hänsyn till höjden, och utformningen av taken. De befintliga landmärken så som Stora kyrkan och rådhuset ska fortsatt utmärka sig från resten av bebyggelsen.

Befintliga hus i området är två eller tre våningar höga med undantag för några souterränghus. Fasaderna föreslås byggas med trä som ska gråna naturligt alternativt trä eller tegel som målas i en mörk kulör.

För att minimera inverkan på stadsbilden och för att ge byggnaderna ett smäckrare uttryck ska två av takens hörn fasas av.

Läs även: Lokal samordnare mot våldsbejakande extremism i Strömsund: ”Vi behöver vara uppmärksamma”