Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya byggregler – men ritningarna är desamma

/
  • Tomas Persson och Benny Persson tillverkar husstommar som bara är ett sätta upp på plats.
  • Vanlig isolering i väggarna på nybyggda hus är 240 mm.
  • De nya byggnormerna tvingar fram nya byggsätt för att energiförlusterna ska bli mindre.– Vi kanske inte kan vara med alls, säger Conny Martinsson, ritningsansvarig på Pilgrimsta hus som gör prefabricerade trähus.

Nya villor måste byggas på helt annat sätt om man inte vill ha tofflor. Med mer isolering eller annan uppvärmning än el.
Pilgrimsta Hus ser framför sig dyrare hus och möjligen ännu större problem.

Annons

– Vi kanske inte kan vara med alls, säger Conny Martinsson, ritningsansvarig på företaget som gör prefabricerade trähus.

I fabriken på industriområdet jobbar snickarna med att bygga klart väggar som ligger ned och står upp. De ska till ett nytt bostadsområde i Stockholm. Allt från gipsskivan på insidan till spikregel och panel utvändigt är redan på plats. Mitt emellan ligger isoleringen, 240 millimeter är standard.

I februari i år infördes nya regler som tvingar fram energisnålare hus. Fram tills nästa år gäller en övergångstid. Conny Martinsson säger att han har hört diskussioner om att väggarna som en följd kommer att bli upp till en halv meter tjocka och isoleringen på taken nästan en meter.

– Till slut orkade vi inte höra något mer utan nu väntar vi och ser vad som händer, säger han.

tillverkar efter ritningar från andra. Och ännu har ingen ändrat ritningarna trots att reglerna redan är här.

De nya husen som byggs nu kommer att bli dyrare, tror Conny Martinsson. Så länge de värms med el i alla fall och det gör de flesta nybyggen.

– Folk tycker det är dyrt redan i dag och ska man ha dubbelt så tjocka väggar måste ju någon betala, säger Conny Martinsson.

till att det går att bygga så tjocka väggar i fabrik och sedan transportera dem. Kanske leder detta till att husen måste byggas på plats. Och hur blir det då att montera fönster på andra våningen? Och att fästa reglarna i varandra när de är så tjocka kommer att kräva skruv i stället för spik. Det är många led som ska göras om som nu är skräddarsydda för dagens normer.

Rune Johansson är utbildare av de bygginspektörer som nu ska börja kontrollera att de nya reglerna efterlevs. Han menar att de nya reglerna blir en stor förändring jämfört med förr. I stället för att successivt skärpa byggnormer kommer nu allt på en och samma gång.

– Det är synd att högkonjunkturen inte kom några år senare. För de hus som har byggts de senaste åren hade aldrig klarat av de här nya kraven, säger han.

med nya regler för att få ned elanvändningen, men är det rätt att göra det genom tjockare väggar? Förr hade vi tjocka väggar och plast emellan och då blev det fukt och kondens mitt i väggen. Blir det här rätt, frågar Conny Martinsson på Pilgrimsta Hus.

Och Nils Sundström på Älvsbyhus som är störst i husbranschen tycker att de nya reglerna är orättvisa.

– Menar man allvar med att få ned energiförbrukningen måste man göra något åt befintliga hus. Det som är nybyggt är mindre än 1 procent varje år av alla bostäder.

Rune Johansson har ett tips till alla som bygger nytt från och med nu. Om de inte vill isolera kan de se till att baka mycket. Hushållsel kommer nämligen inte att krävas på några besparingar. Så ugnsluckan kan ju ge lite värme.

Annars finns alltid tofflorna förstås.

Mer läsning

Annons