Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya Centralpalatset döms ut som "kalkon"

Nya Centralpalatset i Östersund sågas längs med fotknölarna och pekas ut som Sveriges sämsta arkitektur.

Det är inte lätt att vara alla till lags. Det framkommer om inte annat då det handlar om att bygga nytt i redan befintliga miljöer.

"Det nya Centralpalatset i Östersund, med hörntorn och takkupor, försöker efterlikna ett äldre hus. ”En modern utformning med en gammaldags touch”, enligt byggherren. Huset ersätter ett pampigt jugendhus från 1904, som fick omfattande skador i en brand 2010. Efter många turer revs den brandskadade gamla byggnaden." skriver tidningen Svenska Dagbladet där en sammanställning görs av de enligt tidningen värsta exemplen på landets sämsta arkitektur och avslutar med orden "Nu står denna kalkon på platsen". Över texten finns en bild på Centralpalatset taget en solig eftermiddag.

Att förtäta gamla stadskärnor är ett vanskligt projekt. Hur man ska gå till väga finns inga klara svar för.

– Förtätning är svårt. Det finns ett behov av att hitta sätt att förtäta utan att förstöra så mycket, säger Petra Petersson till SvD, svensk arkitekt baserad i Berlin och professor i arkitektur i Graz.

Massimo Cati, arkitekt på länsstyrelsen och Ola Hanneryd dåvarande länsantikvarie på länsstyrelsen, var båda aktiva under debatten kring vad som skulle ersätta det nedbrunna Centralpalatset.

– Rivningen var inte nödvändig och beslutet fattades i strid med den detaljplan som fanns för byggnaden, säger Ola Hanneryd.

Som byggnadsantikvarie så ligger bevarandet av det gamla närmast hans hjärta.

– Det gäller att kunna förhålla sig till det som redan finnas, behöver inte likna det gamla. De senaste 10-15 åren smäller man upp fastigheter utan att förhålla sig till omgivningen. Det individuella byggandet har i stället varit det viktigaste, man bygger för sakens skull, för att visa att " här händer det något", för att framstå som en attraktiv kommun, säger en kritisk Hanneryd som anser att gamla Centralpalatset hade väsentligt högre värden än dagens byggnad.

Även Massimo Cati anser det vikigast att kunna förhålla sig till en befintlig miljö.

– Men alla miljöer är olika, det är svårt att vara generell, säger Cati som inte lockas av nya byggnader som försöker vara en exakt kopia av det gamla.

– Bygg gärna nytt och modernt, men anpassa byggandet till omgivningen, är Catis råd.

Vad gäller hans åsikt om dagens Centralpalats är han försiktig.

– Man har tagit ganska bra hänsyn, men allt handlar om en subjektiv bedömning, säger Cati som helst sett att man byggt upp det gamla Centralpalatset med de gamla fasaderna men med ett nytt inre.

► Från brand till nybygge – se när Centralpalatset byggs upp igen