Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya dammregler vägs in i Långforsen?

Det blev många filosofiska funderingar när Jämtkrafts ansökan om renovering av kraftstationen i Långforsen nådde fram till förhandling under torsdagen. Ibland var det oklart vilket mål som Miljödomstolen skulle ta ställning till.

– Jag tror inte att du förstår.

– Jo, jag förstår men domstolen måste förstå vad den ska pröva.

– Jag förstår att du tänker, bara inte hur.

Konversationen mellan Jämtkrafts jurist Joakim Nyman och Kammarkollegiets Nils Leine sammanfattade den förvirring som ibland spred sig i Bygdegården i Kälom dit Mark- och miljödomstolen hade sökt sig.

På pappret gäller målet dels de åtgärder som Jämtkraft var tvingad till för fyra år sedan när vattnet från vårfloden hotade att spola bort stationshuset, dels den helt nya ansökan om att få sätta i gång driften igen. Den här gången med en ny anläggning.

Men det var just "ny" som ledde till funderingarna. För Jämtkraft åberopar sitt tillstånd från 1918 och menar att de endast renoverar inom ramen för vad de har rätt till. Mer vatten kommer till exempel inte att tas ur fåran efter en renovering.

Motståndarsidan bestående av Kammarkollegiet, Älvräddarna och Sportfiskarna, Naturvårdsverket, länsstyrelsen samt Havs- och vattenmyndigheten, höll inte med. Nils Leine invände att hela den nya anläggningen innebär en helt ny damm och helt nya omständigheter.

Tillståndet är från 1918 men moderna krav på dammsäkerhet tillåter inte en museal kopia från den tiden. Det krävs en högre damm anpassad för hundraårsflöde, intygade Jämtkrafts Tommy Borg.

– Nu är jag väldigt nöjd, sa Nils Leine när han hade fått Jämtkrafts representant att medge detta eftersom det skulle kunna få domstolen att tycka att hela projektet är oförenligt med det gamla tillståndet.

Domstolen ska ta ställning till om Jämtkrafts ansökan innebär någon miljöpåverkan. Jämtkrafts argument innebär att projektet är en förbättring av miljön eftersom en fiskväg ska anläggas.

– Kommer allt att se precis likadant ut bortsett från att ni täpper igen den del i dammen som har rasat, frågade Niklas Egriell, Havs- och vattenmyndigheten.

– Dammen är inte detaljprojekterad ännu, svarade Tommy Borg.

Förhandlingen leddes av rådman Ingemar Olofssson. Det andra målet som pågår parallellt, om dammen ska rivas ut helt, leds av Göran Simonsson.