Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya delar allt viktigare

Från att en gång i tiden ha haft lika många anställda som den and-ra bildemonteringen i Lugnvik har Lugnviks Bildemontering nu krympt till fyra anställda.

Förutom Ann-Ki är det hennes bror Ove och 79-årige pappan Sten Edström som fortfarande är vd i företaget som han och hustrun Gun startade 1953 i Östersem i Lugnvik. Bilskroten låg där det nu är en grusfotbollsplan.

Ann-Ki växte upp i det gula trähus, numera rödmålat, som ligger i anslutning till radhusområdet.

– Jag lekte bland skrotbilarna. Då var de riktigt fina. Det var bättre material, tjockare plåt. De var inte så här trasiga och fula som de är nu.

fem år efter gymnasiet innan Ann-Ki började i familjeföretaget.

Hon gick hushållsutbildning, utbildade sig till läkarsekreterare, arbetade som gymnastiklärare, och jobbade inom turismbranschen i fjällen.

Men efter ett inhopp i bildemonteringsföretaget så blev hon kvar.

– Det är ett bra jobb. Det är roligt att lösa saker åt folk. Man måste tycka om folk i alla lägen.

Men även hon trivs så är jobb inom bildemonteringsbranschen inget hon rekommenderar sin 12-åriga dotter Linnéa.

hon ska satsa på något annat. Utvecklingen har stagnerat, folk har blivit försiktiga.

Stommen i ekonomin för Ann-Ki Edström och Lugnviks bildemontering har varit ”försäkringsbilar”. Det är krockskadade, nyare bilar som försäkringsbolag säljer till företaget. Det i sin tur kan sälja de i det närmaste nya reservdelarna.

Men också försäljningen av fabriksnya reservdelar har blivit allt viktigare, och verkstäder och privatpersoner beställer delar via fax och internet. Det är Ove Edström som sköter den delen av verksamheten.