Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya dimridåer från Socialdemokraterna

Socialdemokraterna sprider nya dimridåer i regeringsfrågan. Det är kontentan av dagens artikel på DN-debatt. "Jag kan regera med alla utom Sverigedemokraterna", skriver partiledaren Stefan Löfven.

Mer oprecist kan det inte bli. Socialdemokraterna försöker sig på en helgardering men i själva verket ges inga besked alls.

Länge har besked avkrävts från Socialdemokraterna om möjliga regeringspartners vid en eventuell valseger 2014. Nu vet vi. Eller rättare: Nu vet vi inte alls. För när Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin lägger ut texten på DN-debatt slutar det i ett jaså.

De rödgröna som gemensam oppositionell enhet finns inte. S går fram på egen hand. Sen avgör valresultatet med vem eller vilka partiet regerar. Samtidigt gör Stefan Löfven narr av Alliansregeringen vars blockpolitik han anser vara "fördummande".

Taktiken är inget annat än ett försök till fokusförflyttning från de egna tillkortakommandena i regeringsfrågan till att kasta skit på sittande regering.

Men DN-artikeln är knappast lösningen för Socialdemokraterna. För i nästa penndrag inkluderar S-ledaren både C, FP och KD i en eventuell sosseregering. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet får däremot kalla handen som möjliga partners i valrörelsen.

Visserligen konstaterar S att Miljöpartiet "står oss närmast", men samtidigt får Gustav Fridolin o Co en armbåge rakt i sidan när samme Stefan Löfven omgående säger: "Jag lämnar inte ut några ministerposter i förväg", underförstått: Här gäller helgardering och att sossarna är öppna för alla framtida lösningar.

Utspelet kommer samma dag som Expressen/Demoskop publicerar ännu en färsk opinionsundersökning. Den mätningen ger nog många partier skrämselhicka. Återigen tappar både C, (3,0) och KD, (3,9) sina riksdagsplatser. Men också Socialdemokraterna rasar till 31,1 (-2,1). Det gör DN-utspelet än mer förbryllande.

För flirten med allianspartierna har han inget för. Både Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund är fredag förmiddag kallsinniga till inviten. Om Löfven nu dessutom stöter bort Miljöpartiet och Vänstern, vad finns då kvar?

"Vi tar ansvar", säger Stefan Löfven. Jo pyttsan, för ett ansvarstagande inför valet är givetvis att även kunna presentera ett rimligt regeringsalternativ. Det här röda manifestet är hipp som happ, vilket väljarna knappast sväljer.