Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya ekonomichefen tvingades betala kommunens spritnota

Östersunds nya ekonomichef och biträdande kommundirektör Unto Järvirova var i hetluften i höstas för resor till Cannes.
Turbulensen slutade bland annat med att en kommunpolitiker hoppade av och att Unto Järvirova betalade spritnotorna från Cannes själv.

Det var Uppdrags granskning som under hösten 2013 hade satt Staffanstorps kommun under lupp. Under 2011 till 2013 åkte kommunledningen på fastighetsmässor i Cannes på skattebetalarnas bekostnad. Granskningen visade att syftet med resorna var väldigt vaga. Och att de sju deltagarna under resan 2013 började med öl och snaps på flygplatsen redan morgonen för avresan. Sedan fortsatte det i samma stil under den åtta dagar långa vistelsen i Cannes. Det visar en rad kvitton.

Under resorna 2012 och 2013 var det Staffanstorps Centrum AB som stod som arrangör av kommunens resor. Då var Unto Järvirova vd för bolaget och den som stod för utgifterna i Cannes. En uppmärksammad kostnad under de två åren var utlägg på 16 659 kronor för alkohol. Efter kritikerstormen tog han på sig att betala tillbaka de pengarna till kommunala bolaget ur egen ficka.

I torsdags blev det klart att Unto Järvirova lämnar uppdraget som vd för Staffanstorps Centrum AB och blir ny ekonomichef och biträdande kommundirektör i Östersunds kommun.

Unto Järvirova berättar att han varit öppen med allt om det som skedde för sin nya arbetsgivare Östersunds kommun.

– Jag vill inte prata negativt om min uppdragsgivare här nere på något sätt, säger han till ÖP.

Men samtidigt vill han ge sin bild av vad som egentligen hände.

– Staffanstorps politiker har inte velat ta något reglemente för representation. Den skånska traditionen och generositeten ska gälla. Det är därifrån man fått utgå, säger han.

Unto Järvirova tycker inte själv att det är lämpligt med alkohol till frukosten på flygplatsen eller att snaps ska ingå i vad kommunen ska stå för.

– Rent generellt skulle jag för egen del aldrig göra det och jag gjorde inte det heller. Vi hyrde två villor utanför Nice när vi var där 2013. Och jag var den som körde minibussen varje dag in till Cannes. Men jag som vd har ju betalkortet, säger han.

Unto Järvirova beskriver hur han fann sig i en märklig sits där han skulle betala för alla kostnader i Cannes med kortet. Beslutet var att inga av deltagarna skulle få traktamente utan det skulle ske på löpande räkning. Vilket Järvirova hävdar blev billigare för kommunen.

– Man kan fråga varför jag dragit kortet. Men utan reglemente och utan regler, vad skulle jag göra? Jag har inte kunnat värja mig.

Efter Uppdrag gransknings program och skriverier i lokal media i Skåne har Staffanstorps kommun nu infört ett reglemente om vad som är tillåtet att köpa för skattebetalarnas pengar.

– Det är en oerhörd lättnad för de som har ett kommunalt betalkort och ska vara med vid representation. Det är tryggt att ha något att luta sig mot, säger Unto Järvirova.