Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya fartkameror på gång – här kan de hamna

Trafikverket har beslutat sig för att sätta upp 500 nya fartkameror runt om i landet. I Jämtlands län har myndigheten hittat åtta vägsträckor där farttjuvarna ännu härjar ostörda.

Annons

Trafikverkets 1000 fartkameror har visat sig vara ett mycket effektivt sätt att minska antalet trafikolyckor i Sverige.

Så effektivt att de nu har bestämt sig för att sätta upp 500 nya runt om längs landets vägar.

– Det handlar om en kraftfull utbyggnad på vägsträckor där det fins olycksrisk, höga hastigheter eller problem med trafikflödet, säger Eva Lundberg som är nationell samordnare för fartkamerasystemet.

I första hand är det södra och västra Sverige som ska få fler kameror. Planen är att placera ut 200 kommer redan i år och vänta med resten till 2015.

I Jämtlands län har myndigheten listat åtta vägsträckor där de anser att trafiksäkerheten behöver förbättras. Men när det kommer till kritan tror inte Anders Könberg, som är chef för länets trafikpolis, att länet kommer att få någon högre prioritet.

– Vi brukar ha för lite trafik och för få olyckor för att bli prioriterade i sådana här sammanhang men man kan ju alltid hoppas eftersom kamerorna är väldigt effektiva i att sänka hastigheten på vägarna, säger han.

Det är först om det blir aktuellt att sätta upp kameror i länet som den lokala trafikpolisen att kopplas in men Anders Könberg tycker att flera av Trafikverkets förslag på placeringar är intressanta.

– Förslaget om att ha kameror mellan Hammerdal och Strömsund ser jag som positivt, för där har vi inga i dag. Och att få en på flygrakan vore ju perfekt med tanke på den streetracing som brukar förekomma där, säger han.

Sedan tidigare är det klart att det kommer att sättas upp en ny fartkamera i närheten av Mattmar kyrka, men tidpunkt för det är ännu inte satt.