Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya förskolor behövs i Åre

Behovet av nya lokaler till förskoleverksamheten i Åre kommun har varit känt allt sedan denna mandatperiods början 2010. Jag blir därför förvånad över den totala handlingsförlamning som den borgerliga majoriteten och Västjämtlands Väl påvisar.

Överinskrivningar är vardagsmat i samtliga förskoleområden i kommunen och de enskilda förskolorna får öka på bemanningen för att statistiken ska se bra ut. Men på avdelningarna slits det ont.

Från början var det i Åre, följt av Undersåker, som behovet av flera förskoleplatser var som störst. Nu ser vi även ett trängande behov i Mörsil, Mattmar och Järpen.

I Åre har det formellt inte ens beslutats om en plats för var den nya förskolan ska lokaliseras.

Möjligen har borgarna hoppats på att en privat intressent ska förbarma sig över det kommunala ansvaret. Men det enda som hänt på den fronten är att kommunen fått överta ett kooperativ som inte längre mäktade med den nya tidens krav och medföljande kostnader för att driva en liten förskola.

Nu befinner vi oss i en situation där den politiska majoriteten satsat alla kort på att bygga en förskola på det som är kyrkans mark; vid Filurens förskola i Åre by, strax ovan Järnvägen och St Olavs väg.

Centralt och bra tycker man eftersom ingen mark behöver förvärvas. Det ska bara ske ett litet byte mellan den opolitiska kyrkan och Åre kommun.

Det råder dock stor osäkerhet huruvida det ens är tillåtet med en byggnation på denna mark med hänsyn taget till kulturmiljö och riksintressen. Minns hur samråden för den tilltänkta fotbollsplanen i området gestaltade sig. Risken är att vi strax är tillbaka på ruta ett.

Tyvärr saknar kommunen mark för aktiv samhällsplanering och synnerligen i centrala Åre. Det vimlar heller inte av mark att förvärva där.

Men ser man till befolkningstillväxten så är det faktiskt inte Åre by som växt de senaste åren, utan områden utanför som Vik, Björnänge, Björnen och Såå. Att det helt saknas ambitioner för nämnda områden är tråkigt.

Faktum är att i "paketet" ny förskola ingår även planer på att avveckla mindre enheter. I ett sådant läge står Såå förskola långt fram i kön, vilket kan medföra att det i framtiden inte finns någon förskola alls i detta område.

Då både kommun och näringsliv har planer för tillväxt i Åre, som också medför ökad befolkning, måste den offentliga servicen matcha de mål och visioner ställs upp. Kvalitativa förskoleplatser spelar en väldigt viktig roll.

Föräldrar och verksamhet deklarerar också tydligt att en ny förskola inte behöver ligga mitt i byn. Varför vill då de styrande politikerna i barn- och utbildningsnämnden inte ens titta på alternativa placeringar?

Kom igen nu, det brinner i knutarna, barnfamiljerna i Åre kommun behöver nya förskolor!

Andreas Sihvonen (S) barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel