Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya fynd i Bjurälven

Årets dykexpedition till Bjurälven bjöd på nya upptäckter och stor dramatik.
– Vi hittade ytterligare en luftfylld sal, berättar Johan Utas.

Det sjunde årets dykexpedition till det vattenfyllda grottsystemet i Bjurälven i norra Jämtland är precis avslutad. Nu väntar ett månadslångt arbete med att summera de mätdata som expeditionen samlat på sig i de trånga grottgångarna.

– Vi mäter in gångarna med kompass, djupmätare och måttband, berättar expeditionsledaren Johan Utas.

– Dessutom lägger vi in en pejl vars signal vi kan registrera från ytan och GPS-positionera.

Förra årets expedition slutade med upptäckten av Sveriges högsta grottsal, den så kallade Regnsalen, en 100 meter lång och torrlagd grottgång. Målet med årets expedition var att ta sig ännu längre in i det underjordiska grottsystemet.

– Bortanför Regnsalen hittade vi ytterligare en 80 meter lång luftfylld gång, säger Johan Utas entusiastiskt.

Den här typen av grottforskning är inte riskfri och det är ett tidsödande arbete att lägga ut depåer i grottgångarna för att kunna utforska systemet på ett säkert sätt.

– Vi hade aldrig klarat av logistiken utan hjälp från befolkningen i Stora Blåsjön, säger Johan Utas och berättar att årets expedition även bjöd på stor dramatik.

– Vid ett tillfälle när en av dykarna skulle fotografera i en grottgång ramlade ett stort stenblock ner, lyckligtvis precis framför dykaren. Men det var tillräckligt stort för att ha kunnat klämma fast dykaren i grottan.

Totalt sett har man nu kartlagd drygt 1300 meter av grottsystemet. Johan Utas berättar att expeditionsdeltagarna varje år lämnat Bjurälvsgrottan med nya upptäckter i bagaget, som lockar dem att komma tillbaka. Årets upptäckt av ytterligare en torrlagd grottsal ger mersmak.

– Gångarna är större ju längre in man kommer. Dykarna tyckte sig dessutom kunna skönja vad som verkar vara ytterligare en sal bortom den vi upptäckte i år.