Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya Hit Girls kan skaka om Sverige

”Dom jävlarna ska skjutas” är titeln på en ny tv-serie, ännu utan känt produktionsbolag och visningsarena, vars teaservideo nu sprids på internet. Videon är sprängfylld med frustrationen kring dagens rättssystem och kvinnosyn.

Annons

Stina Ekblad spelar en försvarsadvokat som vid pensionen anlitar sex kvinnor till att ta lagen i egna händer. De samlar sina krafter och ska hämnas män. ”Varje ovärdig fallos ska falla”, säger Stina Ekblads karaktär.

Är det ett nytt mästerverk som kommer anlända: En blandning mellan könsvridna SCUM manifestet och karaktären Hit Girl? Eller är det ett PR-jippo skickat rakt från lobbyorganisationen Fatta?

Skådespelaren Cecilia Forss syns i bild framför två män, fastbundna och hotade med slipmaskin:

”Hur var det? Är det nej som betyder nej? Eller är det nej som betyder ja?”.

Den tre minuter långa filmen är allt som finns att finna om projektet. Men det nästan varnar om en bomb som snart landar.

Titeln ”Dom jävlarna ska skjutas” kommer från Annika Norlins Säkert. Östersundskan har gjort uttrycket till ett frustrerande och argt mantra i låten ”Allt som är ditt”. Låten, om skammen och skulden en person blir utsatt för efter ett våldtäktsförsök och förändringen från skuldbeläggande på offret till ett maktskifte om hämnd.

Och dessa tre minuter och tjugoåtta sekunder är något väldigt viktigt på spåren. Det svenska rättssystemet hänger inte med. Enligt Brottförebyggande rådet så anmäldes 17 700 sexualbrott 2013, varav 6 000 rubricerades som våldtäkt. Ett fåtal av dessa går till domstol och ännu färre döms för dessa brott. För vi friar hellre än fäller i det svenska rättssystemet och det är i sig en fin grundtanke. Men när inte ett nej räcker eller ett klart uppsåt sällan kan bevisas så måste vi förstå att något är fel. Förslaget om att uppdela våldtäktsbrottet till samtyckesbrott är ett steg, inte i rätt riktning, men det är en rörelse. En människa dömd till samtyckesbrott får inte samma hårda stämpel som att bli dömd för våldtäkt. Och det sänder konstiga signaler till vårt samhälle.

Här kan du se filmen.