Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya jobb i fokus för både S och M

Det är jobbskapande som är i fokus för både socialdemokrater och moderater inför höstens val. Nationellt tycks åsikterna om hur det ska gå till vara oförenliga, men lokalt är kompromissviljan större.

För Ragundas kommunalråd Terese Bengard (S) är det jobb och sysselsättning som måste bli nyckelfrågan inför hösten, både nationellt och lokalt.

Ragunda är den kommun i länet som har högst arbetslöshet och orsaken till det beror i hög grad på alliansregeringen, anser Terese Bengard.

Att den saknar fingertoppskänsla när det kommer till lokala behov, som exempelvis vid privatiseringen av apotek och bilprovning där det är svårt att få företag att etablera sig i glesbebyggda kommuner.

– Regeringen tror att de kan lösa alla samhällsproblem genom att sänka skatterna, men eftersom vi inte kan se några positiva resultat av det på lokal nivå tvingas vi hela tiden kompensera för det själva, säger hon.

Enligt henne är det vård, skola och omsorg som tar mest stryk när sänkta statsbidrag och utflyttning gör kommunens plånbok allt mindre. Om hon skulle få tillgång till mer pengar efter valet vore det främst inom dessa tre kommunala sektorer som hon vilja skapa nya jobb. Men hon ser även ett behov av att utveckla det privata näringslivet i Ragunda och kanske i synnerhet de kulturella näringarna.

För de som är allra längst från arbetsmarknaden vill hon avskaffa det nuvarande systemet som hon anser slår ut folk snarare än hjälper dem.

– Fas 3 har blivit ett skällsord, en sista anhalt och utförsäkringarna är ett tydligt tecken på att systemet inte fungerar. Men man kan inte ge upp hoppet om människor, säger Terese Bengard.

I Bräcke är Veronika Eklund (M) oppositionsråd och hon tycker att de arbetsmarknadsreformer som regeringen har infört fungerar bra.

– Från min horisont tycker jag att det är alldeles utmärkt att ROT och RUT kan generera skatteintäkter och pensionspengar genom att göra svarta jobb vita, säger hon.

Socialdemokraterna har haft egen majoritet i Bräcke sedan kommunen bildades 1971, men Veronika Eklund vill inte peka ut några brister i hur kommunen sköts utan talar hellre om vad man kan uppnå genom breda politiska samarbeten.

– Man kan alltid hitta fel hos andra men jag vet inte om det är så konstruktivt, säger hon och lyfter hellre fram det kommunala program som sänkt Bräckes arbetslöshet från 13,4 procent till under 10 procent på bara ett par år, säger hon.

Pengarna kommer från den europeiska socialfonden och ska gå till att sysselsätta de som befinner sig allra längst från arbetsmarknaden. Men att framgången kommer ur en fond med offentliga medel snarare än det näringsliv som moderpartiet vill få fart på spelar mindre roll anser hon.

– Det vi gör är att värna arbetslinjen, för ju fler som sätts i arbete desto bättre. Det viktiga är att det går ut på att lyfta individerna och deras unika egenskaper, säger Veronika Eklund.

Läs mer:

De försörjer sig på arbetslösheten