Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya kommunchefen får 80 000 kr i lön – nu baxnar Pelle Persson: Lönen är för hög

– Jag har inget emot Gunnel Gyllander men jag tycker det är fel att det är kommunalrådet som ensam förhandlar om anställningsvillkoren, säger Pelle Persson från Vox Humana, ledamot i kommunstyrelsen.
Han reserverade sig mot beslutet i förra veckan, att anställa ny kommunchef för Härjedalen.

Pelle Perssons parti, Vox Humana, ingår med sina två mandat i fullmäktige i den styrande majoriteten i Härjedalens kommun. Under rekryteringsprocessen har han vid flera tillfällen framför kritiska åsikter om att Härjedalens kommun, i nuläget, inte borde anställda någon kommunchef.

– Vi är mitt inne i ett stort omställningsarbete för kommunens organisation. Innan det är klart vet vi inte ens om vi behöver en ny kommunchef. Det kan vara så, men jag tycker att vi borde ta reda på det innan vi anställer. Skulle inte du vilja veta hur organisationen du ska styra över ser ut, innan du tar ett sådant jobb, frågar sig Pelle Persson.

Å andra sidan kan hon ju vara med och påverka organisationen?

– Jo men det blir inte så stor möjlighet ändå, hon börjar i februari och då ska mycket vara klart redan.

LÄS OCKSÅ: Gunnel Gyllander blir ny kommunchef i Härjedalen

Som enda politiker i kommunstyrelsen reserverade han sig mot förra fredagens beslut, att anställa Gunnel Gyllander som kommunchef. Anställningsvillkoren, en månadslön på 80 000 kronor och fem extra semesterdagar, förhandlades fram av kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S) och Gunnel Gyllander. Det är det förfarandet som Pelle Persson reserverade sig mot.

– Kommunstyrelsen är anställningsmyndighet, då borde KS vara med och förhandla om anställningsvillkoren. Jag kan inte ta ansvar för något jag inte kan påverka och att man tillsätter en chef innan lön och andra villkor är klara, säger han.

Kommunalrådet, Gunilla Zetterström Bäcke, håller inte med.

– Det är den ordningen vi har, jag är hennes chef och förhandlar lön och har medarbetarsamtal med henne. Det är som i ett företag där en vd förhandlar med en chef om en lön, det är inget för styrelsen att lägga sig i, säger hon.

Men är det inte rimligt att kommunstyrelsen ska veta vad kommunchefen får för lön, innan KS fattar beslut om anställning?

– Det är inte på den meriten vi anställer. Vi kan inte sitta och ha någon slags budgivning i kommunstyrelsen. Vi gjorde på samma sätt när vi anställde den förra kommunchefen, säger kommunalrådet.

LÄS OCKSÅ: Lågt i tak och lågt förtroende för Härjedalens kommunledning

Pelle Persson anser dessutom att nya kommunchefens lön är för hög. Den ligger på ungefär medellönen av vad en kommunchef eller kommundirektör tjänar i Sverige i dag. Men 80 000 i månaden är för mycket för en kommun med drygt 10 000 invånare, enligt honom.

– Risken är att den nivån kommer att driva upp förvaltningschefernas löner, och även andra löner i kommunen. När vi sitter och diskuterar handlar det om att vi ska försöka spara och hålla igen, det här går emot det, säger han.

– Vi har jämfört mot andra kommunchef i länet och i Sverige. Sedan följer lönerna de revisioner som görs, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Läs fler nyheter från Härjedalen här.