Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya krav på nystartat fältarbete i Östersund

Nyheten om en narkotikahärva med över 30 ungdomar, den yngste så ung som 14 år, har fått fart på debatten om nedlagda Fältarbetsgruppen.
Gruppen lades ned efter 30 år utan en enda utvärdering.

Kommentarerna lät inte vänta på sig. Så fort ÖP berättade om en nyupptäckt förgrening av ungdomar, födda sent på 90-talet, som sålt och köpt hasch av varandra, fylldes kommentarsfälten av krav på att kommunen ska återinföra "Fältisarna", Fältarbetsgruppen.

Den lades ned trots stora protester för två år sedan. Men trots att gruppen i 30 år hade synts med sina röda jackor på stan, på sin lokal på busstorget och ute bland ungdomar fanns inte en enda utvärdering av vad den åstadkommit.

Det saknades också vetenskapligt stöd för att uppsökande arbete fungerade över huvud taget. Inte heller fanns någon tvingande lag för kommuner att ha fältisar. Eftersom gruppen inte jobbade med myndighetsutövning, kunde man spara in på dem.

Besparingen blev 1 miljon kronor. Och protesterna enorma. Många varnade för stora konsekvenser, men socialchefen Dan Osterling sa att det förebyggande arbetet var skolans sak; "att det går bra i skolan är den största friskfaktorn och den bästa vaccinationen vi kan ge".

Försök till utvärdering av nedläggningen har hittills ansett för tidigt, men Tord Jemteborn (M) i socialnämnden som var en av de starkaste kritikerna för två år sedan har inte gett upp tanken på ett nystartat Fältis. Den här gången med ett mer aktivt arbetssätt än den tidigare gruppen, säger han.

– Hade vi haft ett väl fungerande fältarbete hade vi haft vetskap om det här, säger han om narkotikahärvan.

– Tidiga upptäckter är skäl nog. Ungdomspolisen gör ett bra jobb, de klär sig civilt och går dit där ungdomar är, men de kan få andra polisiära uppgifter och måste lägga allt åt sidan. Att lägga ned är det största tappet vi gjort i Östersund. Narkotikakommissionen skulle kartlägga och ge tips på hur vi skulle utveckla tidig upptäckt men de har ju inte kommit någon vart.