Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya lampor i gatlysena halverar kostnaden

Göte Murén (S) vill investera 20 miljoner kronor i energisnål belysning.
– Det skulle halvera kostnaden, säger han.

Annons

Egentligen var trenden på väg åt motsatt håll. Fler arkitekter ritade in gatlyktor i stadsbilden.

Trygghet och upplysta offentliga rum var på modet. Men så kom besparingarna och inga kor var längre heliga, berättar ordförande i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, Göte Murén (S).

Så nämnden bestämde sig för att släcka för att spara pengar.

Till hösten kommer flera stora trafikleder att vara helt släckta och industriområden kommer att hålla mörkt mellan 22.00-05.00. Dessutom beslutades att sommarsläckningen i stan skulle tidigareläggas, vilket nu märks.

– Vi måste spara 1,4 miljoner kronor. Vi trodde att vi var så skonsamma som möjligt, säger Göte Murén som i går fick ett enda samtal från en arg stadsbo.

Under tisdagen ska den tidigare släckningen utvärderas. Möjligen blev det för svart, menar Murén som mitt under besparingarna tänker lansera en helt ny energiinvestering på 20 miljoner kronor under fem års tid.

– Det skulle halvera kostnaden för gatlysena och betala sig efter åtta år. Därefter är det ren vinst. Det är en klok investering som vi lägger fram som förslag till fullmäktige.