Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya Lillänge kan ge 40 nya jobb

40 nya jobb och en ökning av handelsomsättningen på knappt 100 miljoner kronor. Det kan bli resultatet om det byggs två nya köpcentrum i Lillänge.

Annons

Den nya etableringen väntas ge 140 nya jobb, enligt den senaste rapporten från konsultföretaget WSP.

Men förlusten för den befintliga handeln – 210 miljoner – innebär att ungefär 100 butiksanställda i den nuvarande handeln mister sina jobb. Totalt kommer därför den egentliga ökningen att vara cirka 40 nya jobb, och kan ge indirekta effekter på övriga branscher med 15 arbetstillfällen till.

Den ökande sysselsättningen väntar i sin tur ge 3,6 miljoner kronor i ökade skatteintäkter för kommunen.

Om omsättningen av den nya handeln når sin fulla potential väntas den bli 300 miljoner kronor. Av det kommer merparten – 210 miljoner kronor – att tas från den befintliga handeln i Östersund. Den egentliga ökningen blir alltså 90 miljoner kronor, vilket tas från handeln i övriga länet (50 miljoner) och från Sundsvallsregionen (40 miljoner), enligt WSP.

Centrumhandeln i Östersund kommer att påverkas mer negativt än resten av Lillänge/Odenskog och den övriga handeln i staden och kommunen, enligt utredningen.

Av de 210 miljoner som de nya områdena ”tar” från resten av kommunen, kommer omkring 110 miljoner från stadskärnan. 65 miljoner kommer från minskad omsättning i övriga Lillänge/Odenskog och 35 miljoner från resten av kommunen.

Förlusterna i omsättning, oavsett var butikerna ligger, bedöms bli mindre än 10 procent. WSP skriver att risken för utslagning av butiker är relativt begränsad.

Det kommer att ta ungefär två till fyra år för den befintliga handeln att återhämta sig till ursprungsnivån, om de nya handelplatserna byggs, enligt analysen.

Utanför Östersund väntas handeln i Ragunda, Strömsund, Åre och Härjedalen att bli mer påverkade än Berg, Krokom och Bräcke. I de fyra första kommunerna väntas omsättningsförlusterna bli mindre än 10 procent, och med samma återhämtning som i Östersund.

Utredningen nämner också hur konjunkturen påverkar detaljhandeln och att e-handeln ökar. År 2035 förväntas e-handeln ha en marknadsandel på 28 procent av sällanköpsvaruhandeln, enligt WSP.

Man skriver att det finns mer handelsyta per kapita i Östersunds kommun än i riket i genomsnitt, men att det finns ett ”underskott” i regionen vilket kan motivera mer handel i länets enda stad.

Enligt WSP kan – om planerna för de två nya områdena samt Släpvagnen (där Ica Kvantum ligger) blir verklighet – man riskera att det blir 6 000 kvadratmeter detaljhandelsyta mer än efterfrågan. ”I verkligheten torde marknaden emellertid vara i balans”, skriver man.