Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya matvanor på sjukhuset

Trots före detta matambassadören Fia Gullikssons vädjan blir det nya matvanor på sjukhuset. 14 tjänster dras in när maten kyls och mikras.

I ett brev hade lokala matprofilen Fia Gulliksson protesterat mot nya hanteringen av mat som planerades på sjukhuset.

stället för som nu, att laga och leverera den varma maten till avdelningarna, skulle portionerna kylas och sedan värmas i mikro på respektive avdelning. Cook and chill kallat.

Detta är en kostnadsbesparing på 14 tjänster, enligt beräkningen. Under tisdagens landstingsstyrelse när beslutet fattades framkom det att landstingets ekonomi fortfarande är dålig.

Nu ligger prognosen på att resultatet för hela 2014 ska bli 130 miljoner kronor back.

Den nya matlagningsmetoden klubbades alltså. Det har tidigare framkommit att personalen är skeptisk. Viss smak försvinner när maten värms i mikrovågsugn.

Förändringen ska vara klar om 1,5 år.

– Vi har en investering framför oss. Även om vi inte hade gjort detta hade vi inte kunnat ha kvar köket som det är i dag. Men när det investeringen är gjort kommer detta att spara 7 miljoner kronor per år tror vi, säger landstingsdirektör Björn Eriksson.