Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya namn lyfts fram av Socialdemokraternas valberedning

Ann-Marie Johansson från Konäs. Det är första namnet till posten som regionråd, enligt Socialdemokraternas valberedning. Margareta Winberg föreslås blir ordförande för regionfullmäktige.

Robert Uitto föreslås ta ansvaret för utvecklingsfrågor.

Om Socialdemokraterna i länet går efter sitt partis valberedning blir det en omstuvning i partitoppen i regionfullmäktige. Det vill säga det som ska ersätta landstingsfullmäktige.

Ett par jokrar i form av erfarna rikspolitiker har trätt in på regionala politiska banan. De är Margareta Winberg, tidigare minister på en rad poster, och Marie Nordén som ska lämna sitt riksdagsuppdrag.

Båda ligger högt upp på förslagen till landstingslistor som valberedningen tagit fram. Men valberedningen, ledd av Pelle Tjärnlund, lyfter inte fram Marie Nordén, när förslaget till S-ledning i regionfullmäktige.

Det är en fem personer stark grupp som består av Ann-Marie Johansson, Robert Uitto, Anders Frimert, Anton Hammar och Margareta Winberg.

– Vi har situationen att det är många som räckt upp handen och sagt att vi vill vara med. Vi har plockat fram ett lag som ska attrahera röster och fungera ihop, säger Pelle Tjärnlund.

En del av posterna i den kommande regionen är inte utmejslade just beroende på att det är en ny politisk organisation som ska bildas.

Men så här vill valberedningen fördela uppdrag om Socialdemokraterna vinner valet.

Regionstyrelsen motsvaras av dagens landstingsstyrelse. Ann-Marie Johansson föreslås som förste ordförande i regionstyrelsen och Anders Frimert, aktiv i kommunpolitiken i Ragunda, föreslås bli vice ordförande.

Robert Uitto föreslås som ordförande i nämnden för regionalutveckling.

Margareta Winberg föreslås bli ordförande för regionfullmäktige med Anton Hammar, Östersund ursprungligen från Strömsund, som vice ordförande i fullmäktige.

På presidiet, som fullmäktigeordföranden utgör, ska frågor om demokrati, integration och jämställdhet ligga.

• Är det vad du vill göra, Margareta Winberg?

– Jag har sagt att jag gör det ni behöver. Jag har haft så mycket uppdrag och jag är van vid att byta jobb. Och jag behöver inte göra karriär, säger Margareta Winberg.

Vilka som slutligen ska stå på S-listorna till regionfullmäktige beslutas av partiets distriktskongress 5-6 april i Åre.

Valberedningens förslag brukar bli det kongressen beslutar, men den här gången räknar Pelle Tjärnlund med många diskussioner och förändringar.