Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Närvården långt över målet i Hammerdal

/

Innan Nya Närvården tog över hälsocentralen i Hammerdal var målsättningen att få 1 500 listade patienter. Det blev ganska snart 1 900 och nu är antalet uppe i över 2 000.
– Det är fantastiskt bra, säger Hans Boberg, läkare och vd.

Annons

Nya Närvården tog över hälsocentralen i Hammerdal när Utrikeshälsan, på grund av ansträngd ekonomi, la ner sin verksamhet vid årsskiftet. Ledningen för Nya Närvården uttalade att den första målsättningen var att få 1 500 patienter, men att det är fullt möjligt att ta över samtliga 2 260. I nuläget har Nya Närvården drygt 2 000 patienter listade i Hammerdalsområdet.

Enligt Hans Boberg är fast läkarbemanning en viktig förklaring till framgången och han berättar att företaget kan rekrytera genom att locka med god arbetsmiljö.

Med fasta läkare behöver inte patienten dra sin sjukdomshistoria vid varje besök och det bidrar till både trygghet och effektivitet.

– Det här är en ömsesidig trygghet, kan man säga. Vi kan inte träffa nya patienter hela dagarna, då skulle vi inte kunna ge en optimal vård. Vi måste erbjuda det patienterna vill ha och det är en fast läkarbemanning. Inte vikarier och stafettläkare, det funkar inte.

När Sveriges läkarförbund i våras publicerade en rapport om läkartätheten i primärvården visade det sig att Jämtlands län hade den högsta läkartätheten med 1 584 invånare per läkare (genomsnittet för riket var 1 942). Nya Närvården har 1 350 patienter per läkare.

Förutom i Hammerdal har Nya Närvården mottagningar i Strömsund och Hoting. Under sommaren drivs verksamheten med en lägre läkarbemanning än under övriga året. De anställda läkarna delar på tjänstgöringen under semesterperioden och klarar bemanningen med befintlig personal.

– Vi ger och tar när vi planerar semestern. Ger man så får man och den klokskapen har läkarna hos oss.

• Anlitar ni inte stafettläkare?

– Aldrig. Vi tar inte in några stafetter, säger Hans Boberg.

Annons