Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya och blytunga avhopp för Jamtli i Vilks-bråket

Motgångarna fortsätter för Jamtlis utställning ”Udda & jämt” efter att museichefen i måndags beslöt avboka medverkan från den omstridde Lars Vilks.

I går meddelade konstnärerna Karin Mamma Andersson och hennes sambo Jockum Nordström att de gör som Marianne Lindberg DeGeer, som i tisdagens Expressen offentligt hoppade av och uppmanade övriga inbjudna konstnärer att göra detsamma.

”Jag och Jockum hoppar av p.g.a. att man inte bjuder in en konstnär för att sedan refusera den. De har ju medvetet valt en provokatör/debattör” skriver Karin Mamma Andersson i ett sms till ÖP och tillägger att varken hon eller Jockum Nordström vill göra ytterligare uttalanden i frågan.

Andersson och Nordström är i dag två av Sveriges internationellt mest uppmärksammade aktiva konstnärer, vars verk säljs till skyhöga priser hos både Bukowskis och utländska konsthandlare.

Vid en auktion som Bukowskis i december höll i Helsingfors såldes två tavlor av Andersson för 2,0 respektive 1,2 miljoner och en tavla av Nordström gick för 2,0 miljoner. Förra sommaren såldes en av Anderssons målningar vid en auktion på engelska Christies för drygt 6 miljoner, vilket var tre gånger utropet.

Karin Mamma Andersson har bland annat utfört Nobelprisdiplom till litteraturpristagarna 2004–2007 och belönades 2006 med första pris på 1 miljon kronor i Carnegie Art Award.

Gårdagens blytunga besked innebär att två av de mest prestigefyllda konstnärerna nu hoppat av Jamtlis utställning, tillsammans med Marianne Lindberg DeGeer och Ola Åstrand.

Av de ursprungligen 17 inbjudna hoppade en av i våras, Vilks avbokades i måndags av Jamtli och fyra har därefter hoppat av i protest, återstår tills vidare elva inbjudna – men en tredjedel är borta.

Ännu finns inga besked från exempelvis Anna Odell och Linn Fernström, två andra mycket namnkunniga konstnärer som skulle medverkat.

Jamtli och konstföreningen har nu skickat ut brev till resterande inbjudna med förfrågan om huruvida de kommer att medverka, och hoppas få in svar under nästa vecka.

– Vi kommer att ringa runt till dem, vi behöver besked för att kunna beställa transporter av de verk som ska ingå i utställningen, säger Jamtlis konstintendent Sten Gauffin.