Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya och oetablerade konstnärer ställer ut i gallerikällare

Konst, musik och annan kultur som inte riktigt hålls bland det etablerade, kallas emellanåt underground.

Annons

Något som finns under vardagens yta, verkar på egen hand och på egna villkor. Kanske rentav lite farligt. Där nere.

Nu är Östersund på väg att få ett konstgalleri som bokstavligt ligger under markytan – i källarplanet hos Gallery Lars Bolin.

– Jag vill upplåta den här lokalen för konstnärer som är okända eller inte ännu slagit igenom, men som naturligtvis kan vara minst lika spännande och bra för det, säger Lars Bolin.

För bara något år sedan hade en grupp nybakade elever på Östersunds Konstskola långt gångna planer på att starta ett kollektivt galleri, just för icke etablerade artister – eftersom de tyckte det var svårt att få plats på de vanliga gallerierna.

Av det blev dock intet – i sig kanske en illustration av just det behov de efterlyste.

Men om tre veckor, lördag 24 september, öppnar nu Bolin sitt källarplan under rubriken ”Turning Point” och först ut är amatörmålaren Gustav Retzler:

– För elva år sedan upptäckte jag den teknik som jag sedan jobbat med till och från. Ovanpå akrylmålade dukar gör jag teckningar med mycket tunna tuschpennor, neråt 0,5-stift och det tar förstås en väldig tid, prövar verkligen tålamodet, skrattar han.

Blommor och mjuka människokroppar finns på några av de dukar han visar som smakprov, inramade av knalliga färger.

– Det mesta jag kommer att ställa ut är klart redan nu, och om jag hinner blir det ytterligare några saker.

En månad senare, 29 oktober, är det dags för graffitimålaren Kape, eller Gustav Kape Lindqvist som det numera står hos folkbokföringen.

– Jag är däremot inte alls klar med de saker jag kommer att visa, arbetet pågår, berättar han, men visar ett utkast till en utställningsaffisch med rubriken ”Huvaligen –Kape ställer ut hos Bolin”.

– Först hängde det också en gubbe i en lyktstolpe här, men den klippte jag bort.

Lynchning av någon diktator?

– Njae, det var nog jag själv, jag ska ju hänga hos Bolin, haha.

Kape kommer att synka utställningens vernissage med att släppa en ny skiva. Både vernissage och release inträffar på hans födelsedag, upptäcker han när vi diskuterar datumet.

– Jag har alltid målat samtidigt som jag gjort musik, så det hänger ihop.

Är bilderna kopplade till musiken?

– De kommer väl ur samma känsla och stämning, men inte mer än så.

Våren bjuder på två kvinnliga utställare, den ena släpper Bolin namnet på senare, den andra är Annamari Hartwig, lärare som visar ikonmåleri:

– Jag är djupt fascinerad av ikoner, kanske en påverkan av min uppväxt i Finland. Jag har också studerat ikonmålare på en finsk folkhögskola.

– Bilderna kan tyckas vara väldigt lika, men är fyllda av meningar och budskap. För mig är det ett rikt måleri när man lär sig koderna och nycklarna in i bilderna.

Nästa sommar går en fjärde utställare i mål med ett pågående och årslångt projekt som därför heter just ”365”:

– Det hela är enkelt, varje dag i ett års tid tar jag en bild med min mobil, som jag dessutom lägger ut på min blogg, säger Magnus Werme.

– Resultatet blir väldigt skiftande motiv och jag vet ju inte riktigt var det hela kommer att sluta. Men till utställningen visar jag åtminstone ett urval av det jag tagit under året.

Lars Bolin drar i gång sitt källarprojekt samtidigt som han kommer att minska något på antalet utställare i galleriet en trappa upp:

– Det blir väl något mer sparsmakat där. Men det känns väldigt kul att prova med källaren, både att visa sådant som inte alltid syns annars, och kanske även locka en ny publik till galleriet.

Annons