Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya OS-tankar ger Östersund en chans

Än en gång spänner Sveriges olympiska kommitté bågen och siktar mot en ny OS-ansökan. Det sker utifrån IOK:s nya hållbarhetsagenda, med byggjätten Skanska som partner och Stockholm som huvudort. Östersund kan slinka med på ett hörn.

En tidigare mossig och starkt konservativ internationell olympisk rörelse satte vid sin 127:e session i Monaco ner foten mot mer hållbara och miljömässiga spel. Det här skedde utifrån krav från bland annat Sverige. Mötet hölls så sent som i början av december.

Sen har allt accelererat. SOK knöt den här veckan ett långsiktigt partnerskap med Skanska. Syftet är att: "Visa upp svenskt nytänkande både när det gäller att hålla nere kostnader och miljöeffekter vid byggande och drift av anläggningar", framgår det av ett nyhetsbrev från SOK.

Sotji förskräcker. Svindyrt och med minimalt miljötänk slungas bumerangen ofelbart tillbaka mot den internationella rörelsen efter sådana spel. Vilka kan ta över? Ska någon ens göra det med liknande huvudlösa investeringar där människor i närområdet far illa?

När ort efter ort hoppade av kandidaturen till vinter-OS 2022 accentuerades frågan ytterligare: Hur skapar vi ett modernare tänk kring spelen? Så blev det också för de beslut som fattades i Monaco ger ordentlig framtida töjmån.

Stockholm kan utlokalisera delar av sina spel. Inte bara till Åre, som är given samarbetspartner för alpina fartgrenar. Utan också till Östersund och kanske Falun, där skidskytte och backhoppning redan har sina anläggningar.

I Åres målfålla stod jag förra veckoslutet och pratade med ett antal personer med stor insyn. På raka frågor om möjligheter till framtida vinterspel med stor utlokalisering, nickade de leende.

Stockholm ska förstås vara huvudort. Det är där VIP-lounger, lyxhotell och annat godis för etablissemanget ska finnas. Men utifrån IOK:s egen Agenda 2020, öppnas efter sessionen i Monaco helt andra dörrar till idrottslig förbrödring på fler orter samtidigt.

Vi kan jämföra det vid ett fotbolls-VM. Nationen är värd men utlokaliserar matcherna till olika städer. Detsamma kan alltså bli fallet med framtidens olympiska spel, om miljö- och hållbarhetstanken anammas fullt ut

Däremot finns fortfarande en stark drivkraft för att skapa ett OS-stadion för längdskidåkning i huvudstaden. På den punkten är SOK och Svenska skidförbundet inne på samma linje.

De här mer töjbara koncepten gick inte lägga fram inför kandidaturen 2022, när Stockholm/Åre ansökte utifrån de gamla IOK-statuterna. Nu finns äntligen ett nytt regelverk, som alltså öppnar för breddade spel. Något som därmed även kan ge Östersund en liten chans att till sist ändå bli olympisk arrangörsort, inte minst med nuvarande hypermoderna skidskyttestadion som utgångspunkt.