Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya problem med vattnet i Tänndalen: ”Vi har kallat in den personal som hela kommunen kan ställa upp med”

Sent på långfredagskvällen var mellan 50 till 100 högt belägna fastigheter i Tänndalen utan vatten på grund av en frusen huvudledning. Under söndagsmorgonen trodde Bengt Hjorth, arbetsledare för vatten och avlopp i Funäsdalsområdet, att felet var löst, men senare under dagen stötte de på nya problem.
– Vi trodde att vi fixat det men så frös vattenledningen på ett nytt ställe, säger han.

Representanter från vatten och avlopp i Funäsdalen har jobbat med att åtgärda felet till klockan 04.00 natten mot söndag för att sedan återuppta arbetet runt klockan 08.00 på söndagen.

– De flesta har fått igen vattentrycket. Vi har ett område kvar som saknar vattentryck och det är Fjällripan. Men vi jobbar på det, sade arbetsledare Bengt Hjorth när vi pratar med honom klockan 09.15 på söndagen.

Men senare under dagen stötte de på nya problem, då vattenledningen frös på ett nytt ställe, vilket ledde till att samtliga fastigheter i området återigen blev utan vatten.

– De är utan igen. Men vi har kallat in den personal som hela Härjedalens kommun kan ställa upp med. De vi får tag på, de flesta är ju ute och firar påsk, säger Bengt Hjorth.

Inför påsken varnade kommunen för vattenbrist i Tänndalsområdet och uppmanade folk i området att spara vatten. Men att uppemot 100 fastigheter ska ha saknat vatten under påskhelgen har inget med vattenbristen att göra utan beror på lågt tryck i ledningarna i Fjällkälan, Hedevallsområdet och Fjällripan. Vilket tros ha orsakats av att en huvudledning frusit sönder.

– Det har hänt förut att vi inte haft något vatten i Tänndalen men då har det berott på vattenbrist. Det har aldrig varit fel på huvudledningen, för det är det premiär, sade Bengt Hjorth under lördagen.

De fastigheter som saknar vatten kan enligt kommunen hämta vatten i egna kärl vid vattenverket i Fjällnäs.

Så tar du dig till vattenverket:

Åk riksväg 84 västerut mot Norge. Åk cirka 1,8 kilometer väster om nerfarten till Hamraliftarna, över Andersån, och ta andra infarten till höger. Där ligger vattenverket.

Läs även: Många utan vatten i Tänndalen – drabbade Mats: ”Det blir mindre komfort”